Kraći san=bolje ocjene u školi - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Kraći san=bolje ocjene u školi

Tinejdžeri (stari između 16 i 18 godina) koji prosječno spavaju sedam sati uspješniji su u školi nego njihove kolege koji spavaju najmanje osam i pol sati, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Brigham Young.

Istraživači napominju kako su djeca u dobi od 10 godina najbolje rezultate postizala ako su spavala prosječno devet do devet i pol sati, a 12-godišnjaci su najbolje ocjene imali ako su spavali osam do osam i pol sati.

“Ne govorimo o manjku sna, podaci jednostavno govore kako je sedam sati optimalno za tu dob”, objasnio je Eric Eide, jedan od autora studije.

Njegov je tim analizirao podatke preko 1720 učenika osnovnih i srednjih škola diljem SAD-a: učenici su javili koliko su sati spavali noć prije ispita, a njihove su ocjene uspoređene u odnosu na broj sati koji su proveli u zemlji snova.

Postoji mnogo istraživanja koja su sagledala utjecaj sna na opće zdravlje i obrazovanje mladih, no, iznenađujuće, trenutno aktualne američke federalne smjernice o dovoljno sna dobivene su studijama u kojima su tinejdžeri dobili zeleno svjetlo spavati koliko su htjeli, sve dok ne osjete da su se naspavali.

“Da koristite isti pristup za smjernice koliko bi ljudi smjeli jesti, zatvorili biste ih u dobro opskrbljenu smočnicu i pratili koliko jedu dok ne budu siti. Nekako se to ne čini ispravnim”, objasnio je Eide.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo