Psiha

Psiha

Nespretna djeca

“Nespretni” mališani nerado sudjeluju u određenim aktivnostima, izbjegavaju motoričke zadatke ili često padaju, posrću…

Neka djeca ostavljaju dojam “nespretnosti“. Ona nerado sudjeluju u pojedinim aktivnostim, izbjegavaju određene motoričke zadatke ili jednostavno često padaju, posrću, ispuštaju predmete, ruše ih ili razbijaju. 

Ne zanemarujte tu činjenicu!

Pratite svoje dijete. Ako primjetite odstupanja, obratite se stručnjaku jer su teškoće grube motorike prisutne kod oko 15 posto djece. Te teškoće imaju utjecaj na razvoj mnogih vještina poput fine motorike (neophodne za svladavanje školskog gradiva), motoričkog planiranja (npr. koliko brzo moram trčati da bih ulovio loptu), koordinacije i mnogih drugih. Posljedice ovih teškoća mogu se ogledati na samopouzdanju (odbijanje sudjelovanja u novim aktivnostima), socijalnom razvoju (isključivanje “nespretne“ djece iz igre), ponašanju, učenju, pamćenju itd.

Motorika je važan temelj za cjelokupni razvoj. Ona je “motor” koji dječja znatiželja pokreće na stjecanje iskustava iz kojih djeca uče sve ostalo.

Trening motorike kroz igru

U najranijoj dobi, kako bi dijete osvijestilo svoje tijelo, potrebno mu je pružiti što više fizičkog kontakta, nježno mu pričati, uspostavljati kontakt očima. U tu svrhu korisne su masaže u kojima ćete uživati i vi i dijete, dok će škakljanje i poticanje smijanja učvrstiti trbušne mišiće.

Kada djetetu pokazujete igračke, zvečke i sl. činite to sa udaljenosti od jednog metra kako bi je dijete moglo fokusirati. Igračku pomičite polako u svim smjerovima. Dijete će, prateći pogledom predmet, ujedno sve bolje kontrolirati glavicu.

Kako bi potakli svog mališana da aktivira svoje ručice, stavite mu narukvice sa zvončićima. Zvuk će ga motivirati na istraživanje.

Kada dijete dovoljno učvrsti vratnu muskulaturu, vrijeme je za igre na podu. Tada mu često mijenjajte pozicije. Kada ga polegnete na trbuh postavite igračke oko njega koje će ga motivirati na odizanje trupa. Dok leži na leđima koristite mobile za kojima će posezati. Posebno su motivirajući oni koji proizvode zvuk kad ih se dotakne. Koristite i različite teksture koje djeca vole istražvati. Potičite ravnotežu i pokretljivost postavljajući razne predmete oko djeteta koje sjedi. Koristite predmete koje dijete može sa sigurnošću stavljati u usta. Često su razne kutije, plastične boce i šuškavi papiri najinteresantnije igračke.

Postanite i vi aktivni sudionik igre. Potičite ga na davanje i uzimanje predmeta (“daj mi“, “dam ti“), gradite toranj i veselite se s djetetom kada ga uspije razrušiti. Promatrajte slikovnice i potičite pokazivanje prstom (u početku vodite ruku). Igrajte se”skrivača“ (pokrivajte se npr. kuhinjskom krpom pa nek vas dijete nađe ili pokrijte njega pa nek se samo oslobodi krpe). Kotrljajte loptu po podu i tražite od djeteta da ju kotrlja prema vama. Ne pospremajte igračke u kutije već ih postavite na različita, djetetu pristupačna mjesta, kako bi ga poticale na kretanje.

Pratite razvoj i mogućnosti svog djeteta. Potičite ga na aktivnosti primjerene njegovoj dobi i sposobnostima jer su one tek tada stimulativne i poticajne za dijete. S vremenom mu dozvolite manipulaciju sitnim predmetima kako bi razvilo “pincetni hvat“ (hvatanje sitnih predmeta palcem i kažiprstom). Potičite dijete na samostalno hranjenje ali ga nikad ne ostavljajte bez nadzora i budite blagonakloni prema neredu.

Kupanje pretvorite u mokri poligon za igru. Tada koristite čašice i pretačite vodu bez straha od prolijevanja, koristite spužve koje će dijete stiskati (“žmikati“) i na taj način ojačati svoje šake.

Šarajte kredom po ploči, pločniku… Crtajte prstima i dlanovima, pastelama, bojicama, flomasterima… Trgajte papir, režite škarama, lijepite. Uključite svoje dijete u sortiranje rublja, postavljanje stola, vješanje veša kvačicama… Sve su to aktivnosti koje razvijaju spretnost.

Ljeto je idealno vrijeme za “treninge“. Iskoristite ga!

 

Autorice teksta:

Nataša Čičin-Šain, prof defektolog i Stela Horvat, prof
rehabilitator

 

 

 

Opširnije o autoricama, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo,
doktore
!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo