Psiha

Psiha

Pneumokok – može uzrokovati i gubitak sluha, upalu sinusa, bronha, pluća…

Shutterstock

Roditelji 6-godišnjeg dječaka iz Pirovca Mate Bausa, koji je zbog pneumokoka ostao trajno gluh, pa mu je ugrađena umjetna pužnica, nedavno su na svojim društvenim mrežama uputili apel ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Traže da se u kalendar cijepljenja uvede 13-valentno cjepivo protiv pneumokoka koje preporučuje struka i koje pruža najbolju zaštitu, a ne jeftinije 10-valentno. Naime, u Nacionalni kalendar cijepljenja za 2019. godinu uvest će se cjepivo protiv pneumokoka, no do proljeća, kada se očekuje početak cijepljenja, treba odabrati između dvije vrste koje postoje na tržištu. U većini zemalja u kojima se provodi cijepljenje koristi se skuplje, 13-valentno cjepivo (PCV 13), koje sadrži tri dodatna serotipa u odnosu na 10-valentno (PCV 10). Prema preporukama Hrvatskoga pedijatrijskog društva cjepivo PCV 13 prikladnije je za Hrvatsku zato što su ti dodatni serotipovi kod nas učestali i problematični zbog visoke otpornosti na antibiotike.

Od pneumokoknih bolesti obolijevaju uglavnom zdrava djeca

Oboljenja koja izazivaju oštećenje sluha

Da je šestogodišnji dječak iz Pirovca bio cijepljen protiv pneumokoka, najvjerojatnije ne bi izgubio sluh. Osim bakterijskog meningitisa, virus herpesa, virus zaušnjaka (upala partoide), virusni meningitis, mononukleoza virus, tj. citimegalovirus, oboljenja su koja također mogu izazvati oštećenja sluha.

Dječak je prije ugradnje pužnice primio jeftinije, 10-valentno cjepivo, a nakon ugradnje umjetne pužnice cijepljen je 13-valentnim cjepivom jer je zbog stranog tijela u organizmu postojala opasnost od pojave meningitisa.

“Roditelji smo djeteta koje je zbog pneumokoka ostalo trajno gluho, iako su mu predviđanja bila znatno gora. Danas nakon cijele kalvarije koju smo prošli, naše dijete živi normalno zahvaljujući ugradnji pužnice i dobrim doktorima. Pneumokok je opasna bakterija, nije nikakva šala! Sretni smo što će cjepivo protiv pneumokoka od sljedeće godine biti dostupno i besplatno za sve. Naravno, kod nas uvijek ima neki ‘ali’. Posljednjih mjesec dana pratimo situaciju oko pneumokoka u medijima i svi stručnjaci preporučuju 13-valentno cjepivo kao najbolji odabir. Mi nismo liječnici, nismo stručnjaci za cjepiva, ali nam osobno iskustvo govori da je naše dijete moglo biti u potpunosti zdravo da se cijepilo kada je to bilo potrebno. Ne sviđa nam se izraz koji često čujemo – ‘bolje išta, nego ništa’. Što to znači? Naša djeca ne smiju biti pokusni kunići! Ministre, sigurni smo da znate da je puno djece izgubilo živote, da nisu imali tu sreću kao Mate da pobijede. Molimo vas da borbu koju je Mate prošao zbog pneumokoa ne prolazi nijedno dijete. Nemojte štedjeti na našoj djeci, osigurajte im ono najbolje što struka predlaže, osigurajte im cjepivo koje će ih najbolje zaštititi”, stoji u pismu Ive i Antonia Bausa.

Bakterijska upala grla – kada se obavezno trebate javiti liječniku?

Uzrokuje i upale sinusa

Bakterija Streptococcus pneumoniae ili pneumokok s kojom je zaražen i njihov sin i zbog koje je izgubio sluh, može uzrokovati i upale sinusa, bronha, pluća, ali, dakako, ono od čega svi najviše strepimo – upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, često otporna na antibiotike, a najopasnija je upravo za djecu vrtićkog uzrasta. Međutim, može biti vrlo kobna i za stariju populaciju koja je često u kontaktu s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća. Estonija i Hrvatska jedine su zemlje članice Europske unije u kojima dosad nije uvedeno obavezno cjepivo protiv pneumokoka.

Kako postići da vas dijete sluša? Budite ozbiljni i odlučni, ali mirni

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo