Postavljanje granica u odgoju i kako komunicirati s djecom da vas čuju? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Postavljanje granica u odgoju i kako komunicirati s djecom da vas čuju?

Shutterstock

Kada u vaš život uđe dijete, svaki dragocjeni trenutak želite provesti zajedno. No svakodnevica nas često odvaja i dijete povjeravamo bliskim osobama.

Kako bi omogućili roditeljima da prate svaki korak odrastanja svojeg djeteta, stvoren je Dnevnik mog djetinjstva, od kojeg će nastati prava mala riznica sjećanja. Bake i djedovi, rodbina, prijatelji i dadilje ‒ svi koji pomažu u brizi i odgoju djeteta ‒ tako će roditeljima moći lako prenijeti sve važne informacije o tome što se sve događalo u djetetovu danu u trenucima fizičke odvojenosti. Iz stranice u stranicu svi koji se brinu za dobrobit vašeg djeteta s roditeljima mogu bilježiti prve riječi, korake i nestašluke.

Brojni savjeti stručnjaka

Dnevnik mog djetinjstva daje brojne savjete stručnjaka koji će uskočiti u pomoć u svakoj nedoumici, bilo da je riječ o prehrani, odgoju, zdravlju ili igri. 

Nikolina Topić i Carmen Calvo Del Valle autorice su ovog fantastičnog priručnika koji među brojnim savjetima sadrži i one o postavljanju granica u odgoju.

Sva djetetova prva saznanja o pravilima društvenog ponašanja dolaze iz obitelji. Prisutnost malenog djeteta željnog novih saznanja omogućuje i odraslim članovima obitelji da preispitaju do kojih vrijednosti i pravila oni i njihova obitelj drže, piše u knjizi.

Primjerice, pitanje čemu reći “Da” roditelji najprije moraju postaviti sami sebi.

Obiteljske granice i pravila važno je jasno i konkretno definirati i postaviti. Dobro je da ih je samo nekoliko te da su dobro objašnjeni. Neka su pravila lijepog ponašanja općeprihvaćena i stalna, primjerice: ne udarati druge, bacati stvari, zvati pogrdnim imenima, govoriti ružne riječi i slično. 

Odrasli članovi obitelji svojim poštovanjem pravila izravno utječu na dječju percepciju tih pravila. 

Isto tako, važno je da je orijentacija pravila pozitivna pa je umjesto: “Nećeš igrati igrice jer moraš pospremiti sobu!” učinkovitije i bolje reći: “Čim pospremiš sobu, možeš igrati igrice.”

Iako je sadržaj poruke isti – njezina je konotacija drukčija.

Primjeri pravilne komunikacije prema Annette Kast-Zahn

Pozitivna formulacijaNegativna formulacija
Pazi na stube.Nemoj pasti.
Hodaj po pločniku.Nemoj pobjeći na cestu.
Ostani uz mene.Nemoj bježati od mene.
Pospremi stvari u ormar.Ne ostavljaj sve uokolo razbacano.
Ostavi seku na miru.Nemoj tući seku.
Pssst! Govori tiho.Nemoj vikati.

 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo