Prerevni roditelji imat će problema s negativnim emocijama mališana - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Prerevni roditelji imat će problema s negativnim emocijama mališana

Roditelji, ako preburno reagirate kada vaše dijete pogriješi ili je nestašno, znajte kako će se vaše ponašanje negativno odraziti na dijete.

Američki su istraživači došli do ovog zaključka nakon što su pratili posvojene mališane iz 361 obitelji. Analizirali su genetičke podatke koje su im dali biološki roditelji i usporedili ih s genetičkim podacima djece. Mališane su procijenili kada su bili stari devet, 18 i 27 mjeseci.

Ustanovili su kako su posvojitelji koji se brzo razljute kada njihov mališan pogriješi ili “prijeđe granicu” skloniji burnom reagiranju i na taj način su značajno utjecali na djecu koja su pokazala “negativnu emotivnost” – imala su napadaje nestašnosti, “bacali su bijesne gliste” i sl., češće nego što je to slučaj s njihovim vršnjacima.

Istraživanje stručnjaka Sveučilišta Oregon State bitan je korak u razumijevanju složene veze između genetike i kućnog okruženja. U ovoj je studiji genetika također imala važnu ulogu kada su u pitanju djeca koja su izložena genetskom riziku od negativne emotivnosti zbog bioloških majki, ali su odgojena u okruženju bez stresa s roditeljima koji nisu burno reagirali.

“Ovo je dob kada su djeca sklona testiranju granica i ograničenja, međutim, istraživanja dosljedno pokazuju kako mališani s povišenom razinom negativne emotivnosti u ranim godinama imaju više poteškoća kod regulacije osjećaja i sklona su problematičnom ponašanju u školskoj dobi“, objasnila je Shannon Lipscomb, profesorica ljudskog razvoja i obitelji Sveučilišta Oregon State.

“Način na koji se roditelji prilagode najmlađoj djeci – ovo je vrijeme puno izazova i obilježeno je rastućom mobilnošću i nezavisnošću djeteta – može utjecati na način kako se dijete razvija. Sposobnost roditelja da se suzdrže i ostanu čvrsti, samouvjereni i ne budu skloni pretjerivanju ključan je način kako mogu pomoći svojoj djeci i promijeniti njihovo ponašanje. Kao roditelj postavljate uzor svojim osjećajima i reakcijama“, savjetovala je voditeljica studije objavljene u časopisu Development and Psychopathology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo