Psiha

Psiha

U koliko sati djeca trebaju ići spavati? Savjeti pedijatrice mogli bi vas iznenaditi

Shutterstock

Koje je idealno vrijeme odlaska na spavanje za novorođenčad, malu djecu, predškolarce i djecu školske dobi?

Odgovore zna dr. Jane Scott, pedijatrica, u svojoj prvoj knjizi “Samopouzdani roditelji” koju je napisala zajedno sa spisateljicom Stephanie Land.

Dr. Ante Bagarić: Dijete ne bi trebalo ni taknuti mobitel prije kretanja u školu

Novorođenčad

U prva tri tjedna života ne postoji službeno vrijeme odlaska na spavanje. Međutim, kako hranjenje postaje obilnije, ako pazite da dojenja budu vremenski bliže dok ste budni, tako će dijete biti sposobno prestajati noću jesti pa ćete i vi i vaše dijete moći bez prekida spavati između 11 sati navečer i 5 sati ujutro. Kad se noćna hranjenja prorijede, noćno spavanje često će započeti oko 7 sati navečer, a s vremenom će dijete najčešće spavati oko 12 sati.

Djeca u dobi od jedne do tri godine

Noću često spavaju jednako kao i novorođenčad, ali rado će prijepodne drijemati od jednog do dva sata te poslijepodne otprilike jedan sat, ovisno o djetetu.

Predškolarci

Drže se sličnog rasporeda spavanja kao i mala djeca, ali u pravilu drijemaju samo poslijepodne, a noću spavaju od 10 do 12 sati. Osobno volim rani odlazak na spavanje, oko 7 navečer, kako bi roditelji neko vrijeme proveli u miru.

Djeca školske dobi

I dalje im je potrebno od 8 do 10 sati sna. Često imaju izvanškolske aktivnosti i zadaću, a ujutro moraju rano stići u školu. Mislim da je razdoblje između osam sati navečer i pola 9 dovoljno kasno za odlazak na spavanje kad se u školi moraju nositi s punim radnim vremenom. Djeca su uspješnija kad su odmorena.

Bolji školski uspjeh u drugom polugodištu – odredite mjesto i vrijeme za učenje, ali i sankcije

Što ako dijete ne želi spavati danju?

Djeca ne moraju nužno znati je li im spavanje potrebno. Neka se opiru spavanju pa su rano poslijepodne umorna, što nije dobro jer je to najčešće jedino vrijeme kad su svi kod kuće i mogu se družiti.

Ako vaše dijete ne želi spavati tijekom dana, predlažem da barem zahtijevate da neko vrijeme bude mirno. Stavite ga u krevetić, na pokrivač ili prostirku na podu. Ne mora spavati, ali mora mirno ležati. U redu je ako želi gledati slikovnicu. To je uobičajeno za mnoge vrtićke programe.

S tom navikom dnevnog odmora počnite što prije, čak i ako se doima da vaše dijete ne želi spavati. Odmor je dragocjen, makar samo jedan sat.

Knjiga „Samopouzdani roditelji“ pomaže roditeljima spoznati što je doista potrebno za djetetov zdrav razvoj osim zdrave prehrane, sna i sigurnog okruženja. Taj je popis kratak: obitelj, prijatelji i igra. Autorice knjige su pedijatrica Jane Scott i spisateljica Stephanie Land. Jane Scott je u svojoj dugogodišnjoj praksi viđala mnoge roditelje ispunjene strahom i zabrinutošću.

U ovoj knjizi daje korisne savjete kako prestati stalno brinuti, odbaciti nesigurnosti i beskorisne savjete te uživati u odgoju i brzi za vaše dijete, od djetetova spavanja cijelu noć, bezbrižnog dojenja do zabavnih obroka i lakog postavljanja pravila i granica. Knjiga „Samopouzdani roditelji“ pokazuje kako biti ne samo bolji roditelji vlastitoj djeci nego i sretniji i uravnoteženiji ljudi. Ovaj optimističan priručnik uči kako male promjene mogu donijeti velike rezultate – pomažući i roditeljima i djeci da se osjećaju sigurnije i povezanije.

Neće vas naučiti kako valja biti savršen roditelj, nego kako možete biti sretni jer ste najbolji roditelj koji možete biti.

Psihologinja otkriva zašto mama i kći ne bi trebale biti prijateljice

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo