Uloga i važnost združene pažnje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Uloga i važnost združene pažnje

Brojna istraživanja ukazuju da razvoj združene pažnje služi kao temelj za razvoj jezičnih vještina te je jedna od osnova za razvoj ranih socijalizacijskih i kognitivnih vještina.

Prije 14 dana uvela sam vas u temu združene pažnje kao važne komponente u razvoju komunikacije (Kako dijete razvija komunikaciju?), ali i socijalizacije kod djece. U ovom tekstu želim naglasiti koliko je značajno i važno poticati ovaj aspekt dječjeg razvoja.

Prema autorima Mundy i Newell (2007.) združena pažnja ima dvije glavne komponente: reagiranje na združenu pažnju i iniciranje združene pažnje. Reagiranje na združenu pažnju podrazumijeva sposobnost djeteta da prati pogled ili geste drugih ljudi kako bi dijelili zajedničku točku interesa. Primjerice, kada ugledamo avion na nebu i kažemo djetetu: “Vidi avion” i pokažemo prema nebu, dijete će pratiti naš pogled i prst i ugledati avion, tj. dijeliti zajedničku točku interesa. Iniciranje združene pažnje podrazumijeva sposobnost djeteta da koristi geste i kontakt očima kako bi drugome usmjerilo pažnju na određeni predmet, radnju ili njih same, tj. podijelilo iskustva i interese s drugima. Primjerice, kad je predmet izvan dohvata djeteta, ono će pokazati prstom roditelju na željeni predmet, pogledom provjeriti je li roditelj shvatio poruku i gestom zatražiti predmet.

Važnost združenje pažnje

Sposobnost djeteta da združuje pažnju je važan razvojni korak. Naime, brojna istraživanja ukazuju da razvoj združene pažnje služi kao temelj za razvoj jezičnih vještina te je jedna od osnova za razvoj ranih socijalizacijskih i kognitivnih vještina.

Djeca koja često vole biti sama i izolirana od drugih, koja nemaju potrebu za interakcijom s okolinom, koja se više zabavljaju predmetima, a ne osobama imaju poteškoće u razvoju združene pažnje.

Ona još ne razumiju radost dijeljenja iskustva s drugom osobom. Budući da je društvena interakcija/komunikacija dinamičan odnos koji se temelji na uzajamnom razumijevanju, uživanju i dobrobiti, neizmjerno je važno poticati je na adekvatan način.

….i za kraj

Dojenče od prvih dana života pokazuje interes za međuljudske odnose. Ono pokazuje interes za roditeljevo lice, za dodir, kontakt očima. Kroz zajednička druženja s roditeljem dijete polako uči da može utjecati na svijet oko sebe. Uči da kad se smiješi mami – mama uzvraća smiješak, kada plače – dobiva jesti, uči pokazivati mami prstom na igračku kako bi je dobilo, počinje promatrati ono što mu roditelj pokazuje, uči otvarati i zatvarati mnoštvo komunikacijskih krugova putem gesti, osmjeha, pogleda i riječi. Ovladavanjem vještina združene pažnje dijete se uči povezivati s ljudima, komentirati situacije i dijeliti dragocjene zajedničke trenutke.

Autorica teksta: Alma Džanović, mag. rehab. educ., floortime terapeut
Foto: Shutterstock 


Opširnije o autoricama Kabineta Korneo, njihovim uslugama i razvojnim programima možete
pročitati na Korneo.hr  ili im možete postaviti pitanje u
našoj rubrici Halo
doktore
.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo