Važnost kretanja za djecu: Više fizičke aktivnost, manje ispada bijesa - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Važnost kretanja za djecu: Više fizičke aktivnost, manje ispada bijesa

Shutterstock

Nažalost, danas djeca većinu vremena provode sjedeći. Gledanje televizije i igranje igrica postale su njihove omiljene aktivnosti koje su ih prikovale za stolice i zatvorile u četiri zida.

Upravo zbog pomanjkanja kretanja sve više raste broj pretile djece, te je u porastu dijabetes tip 2 koji se nekada javljao nakon četrdesete godine života. Zbog toga Američko udruženje pedijatara (The American Academy of Pediatrics) i brojni stručnjaci preporučaju da djeca mlađa od dvije godine uopće ne bi trebala gledati televiziju. A ja bih savjetovala da bi za stariju djecu to ograničenje trebalo biti između 30 do 45 minuta dnevno. Također bi bilo odlično i da se uvede dan bez ekrana.

S djecom u gostima – ovi trikovi olakšat će vam blagdanska druženja

Igre koje djeca vole

Naravno, nekada je tako nešto naprosto nemoguće, pogotovo kada nastupi ružno vrijeme. Ali, uz zabavne aktivnosti i tada je moguće ograničiti gledanje na razumnu količinu. Ovo su neke od igara koje djeca vole i mogu se igrati satima: igranje skrivača, skrivanje predmeta, igranje košarke uz pomoć kantice i loptica od papira, igranje s balonima, kampiranje ili piknik s omiljenim igračkama, crtanje rukama ili igranje s plastelinom, igranje s kartonskom kutijom (iznenadili bi se u što sve dječja mašta može pretvoriti običnu kutiju)… Rezultat će biti opće veselje i smijeh, a vrijeme će proletjeti. 

Za vrijeme lijepih dana, ne morate razvoziti djecu na sve moguće aktivnosti. Imate mnoštvo besplatnih mogućnosti na dohvat ruke. Dovoljno je da djetetu omogućite trčanje po parku. Ono jača srce i poboljšava sposobnost tijela da svojim stanicama dostavi potreban kisik. A da bi dijete bilo snažnije dovoljno je da se penje po svim mogućim spravama koje nađe na igralištu ili po drveću, naravno uz budno oko roditelja.

S djecom na plažu – 8 savjeta za bezbrižno uživanje

Za zdraviju i spretniju djecu

Na taj način se jačaju mišići i povećava njihov tonus. Svi znamo da je uz vježbanje vrlo bitno i istezanje. Dijete upravo to čini svaki put kada pokušava doseći igračku ili vježba špagu. Nestruktutirana igra i sloboda kretanja u prirodi je zapravo sve što djeci treba.

Ako želite da su vaša djeca zdravija, spretnija, da se bolje koncentriraju ili uče, odvedite ih u park ili na Sljeme i neka trče i skaču do mile volje. A kao bonus djeca će bolje spavati, više surađivati i imati manje ispada bijesa. 

Uspjeh Vatrenih odlično utječe i na djecu – zbog njih zaboravili na igrice, mobitele…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo