Psiha

Psiha

Birajte boje za raspoloženje

Ako upravo razmišljate o promjeni boje zida u bijelu ili krem, novo istraživanje bi vam moglo promijeniti mišljenje i možda vas uvjeriti da bi trebali birati između plave, zelene, ljubičaste pa čak i crvene. Istraživači kažu da boje koje imate u svom domu mogu utjecati na okus hrane, koncentraciju, san pa čak i na seksualni život.

Kako koja boja utječe na svakodnevnicu?

Učinite svaki zalogaj slađim

Koristeći narančasto posuđe, vaša hrana postaje slađa. Sudionici u nedavnoj Španjolskoj studiji otkrivaju da je topla čokolada slađa ako je poslužena u narančastim posudicama, za razliku od one poslužene u posudi bijele boje. Istraživači predlažu da poslužujete hranu i pića u ovakvim posudama kako bi zavarali osjetila.

Mirnije spavajte

Pokušajte sobu urediti u plavim tonovima. Plava boja smiruje živce, smanjuje anksioznost što vodi do mirnog sna, kaže Constance Hart, ovlašteni terapeut bojama. No, ako želite poboljšati “onu drugu aktivnost” u spavaćoj sobi, onda je preporuka ljubičasta boja. Nije potrebno bojati cijelu sobu, samo par dekora će učiniti čuda. Prema britanskoj studiji koja je provedena nad 2.000 ispitanika, ljudi koji maju plahte ljubičaste boje, puno češće osjećaju želju za dodirom!

Stvorite ugodnu atmosferu

Stvorite savršen ambijent za goste. Roza boja je idealna! Ona smiruje ljude i smanjuje agresivnost. Američki istraživači su 1980. zaključili da žvakanje roza žvakaće gume smanjuje agresivno ponašanje i u zatvorenika.

Izoštrite fokus

Ako vam je potrebna koncentracija pokušajte koristit crvenu pozadinu na kompjuteru. Istraživači iz Britanske Kolumbije otkrili su da samo pogled na crvenu pozadinu pojačava želju za učenjem. “Crvena boja ljude podsjeća na oprez, poput crvenog svjetla na semaforu, što pojačava pažnju.“ Kaže autor studije dr. Juliet Zhu. Ako ste malo osjetljiviji onda nemojte gledati u crvenu boju predugo, mogla bi vas učiniti još napetijima.

Olakšajte si vježbanje

Vježba će biti lakša ako dodate u prostoriju malo zelene boje, studija objavljena u časopisu Environmental Science & Technology saznaje da je vožnja bicikla puno lakša ako vozite bicikl zelene boje. Ova boja prirode pokazala je da budi interes i pruža pozitivnu atmosferu, što je možda razlog da se sportaši nakon vježbe u zelenoj prostoriji osjećaju manje iscrpljeni.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo