Psiha

Psiha

Donosimo 5 vježbi za poboljšanje intuicije!

Foto: Shutterstock

Intuicija je glas kojeg ne možete ušutkati neovisno o 100 racionalnih razloga koje vam nameću životne okolnosti. Intuicija je najdublja veza koju imate sami sa sobom.

Istraživanja koja su provedena u jednom od najuglednijih časopisa Psyhology Today ukazuju da ženska intuicija nije “ludorija” kako se nekoć mislilo već da se opravdano može raspravljati o činjenicama koje se povezuju uz pripadnice ženskog spola.

Teorijske rasprave koje se vode na temu ženske intuicije ukazuju da žene imaju povećanu sposobnost čitanja izraza lica puno su suptilnije na emocionalne poruke te imaju darovitost – sposobnost dekodirati poruke iz tona glasa i govora tijela puno bolje od muškaraca.

Sposobnost žene da pročita neverbalne znakove koji će dovesti do osječaja izdaje, kajanja ili sumnje često su prisutni u partnerskim odnosima za koje vrijedi pravilo “nešto se dešava bez pravog razloga“. Neki od znanstvenika smatraju da je ženska intuicija proizvod evolucijskog učinka, gdje su žene imale bolju sposobnost razumjeti potrebe svoje djece i  partnera.

Intuicija se može definirati kao automatski, nesvjesni proces i prema tome zahtijeva malen kognitivan napor. No, može biti definirana i kao reflektivno mišljenje, koje zahtijeva veći napor i svjesnu analizu. Intuicija se stoga može temeljiti na osjetilnim saznanjima stoga se više tumači kao “emotivna”, ili kao analitična i više “razumna”.

Vježbe za poboljšanje intuicije

1. SVAKODNEVNO PRONAĐITE VRIJEME  ZA RAZMIŠLJANJE O ODNOSU S DRUGIMA

Tijekom dana izdvojite vrijeme kako bi u miru razmislili o odnosima koje imate sa drugim ljudima. Puno je lakše osluškivati vlastitu intuiciju u mirnom prostoru. Kraj dana za mnoge je najoptimalnije razdoblje da se povuku kako bi rezimirali dnevna događanja, realizirane susrete. Ovo je korisna vježba koja Vam može pomoći da puno lakše osujetite što se događa oko Vas.     

2. VODITE DNEVNIK

Kao što ste razmišljali o odnosu sa drugima izdvojite vrijeme i vodite dnevnik zapažanja o odnosima sa Vama bliskim osobama. Obratite pozornost na svoje reakcije jesu li pozitivne ili negativne? Ako je dan ili tjedan obilježen negativnim reakcijama razmislite o razlozima, promišljajte o načinu kako da negativne reakcije zamijenite pozitivnim.

3. POBRINITE SE ZA SVOJU SIGURNOST

Veze koje se grade na lošim odnosima zasigurno imaju veće izglede da kao takve kraće opstanu. Ako sumnjate u vjernost svoga partnera i za to imate čvrste dokaze koji se temelje na učestalim sukobima ili razmimoilaženju u najvažnijim pitanjima zasigurno Vam intuicija šalje upozorenje o lošem ishodu i prekidu odnosa. Ne dopustite da očajni napustite zajedničko gnijezdo a da pri tome nemate osigurane minimalne egzistencijske potrebe.

4. ANALIZIRAJE SVAKODNEVNE  ODLUKE

Osim uvježbavanja samoanalize odnosa u svakodnevnom životu usredotočite se i na druga područja života kao što je posao, financijske odluke nova profesija. Što više vježbate kontakt sa osobnom intuicijom lakše ćete spoznati kako intuicija utječe na vaše svakodnevne odluke.  

5. VJERUJTE INTUICIJI

Nevjerojatna je moć intuicije. Neke žene su mišljenja da ne mogu prepoznati svoju intuiciju. Zasigurno se radi o osobama koje nisu nikada isprobale snagu intuicije. Vježbanje intuicije ne traži veliko odricanje a može biti vrlo korisno. To je vještina koju može koristiti cijeli život. 

Kada volite svoj život, intuicija postaje način života. Redovito osluškujte svoje tijelo i signale koje šalje. Težite unutarnjem miru, jedino tako možete dešifrirati događaje i uvijek ispitati svoje intuitivne slike i prepoznati razmišlja ili projekcije o njima.
 

Dubravka Šimunović/Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo