Iva Šulentić: U meksičkoj džungli sam jela termite! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Iva Šulentić: U meksičkoj džungli sam jela termite!

Poznata televizijska i radijska voditeljica te glumica svojom nas je spretnošću oduševljavala u prošlogodišnjoj sezoni Plesa sa zvijezdama. Uz sve to, ova iznimno simpatična mlada dama je pravi svjetski putnik! Proputovala je gotovo sve kontinente, a u meksičkoj je džungli probala termite.

Biste li sami sebe svrstali u “kategoriju” svjetskih putnika i avanturista?

Još sam ja mala beba po tom pitanju, ali – vrlo rado! Haha… Da pitate moje roditelje ili prijatelje, rekli bi vam da jesam jer su moja jedina ljubav, strast, nešto bez čega ne mogu i čega uvijek želim više i više upravo – putovanja. U usporedbi s ljudima oko sebe, putujem puno (po njima – previše, iako im ne ostanem dužna kada to kažu) i često (po mom mišljenju, a to mi i moji “crvići” kažu – prerijetko) i znaju me pitati “kud baš tamo?” ili “ma kako to?”, ali kada vidim što drugi ljudi rade, kuda i kako idu, još sam uvijek, stvarno, mala beba. Najbolje bi, stoga, rješenje za mene bilo – od putovanja napraviti posao – posao iz snova! Eh, onda bih bila i avanturist i vagabund i… sve!

kKoliko ste zemalja proputovali kroz dosadašnji životni vijek?

Uf, doista ne znam, nisam, na žalost, nikada brojala niti “pikala” zastavice po karti, iako sam kao mala bila uvjerena da ću to raditi. Proputovala sam gotovo sve zemlje Europe, a jedini od kontinenata na kojem nisam bila je Australija, što ću, nadam se, brzo ispraviti.

Možete li izdvojiti neke u kojima biste mogli provesti ostatak života? Zašto baš te zemlje?

Definitivno bih mogla živjeti u Španjolskoj jer je mentalitet ondašnjih ljudi sličan našemu, zemlja je prekrasna, šarena i vesela, hrana je divna, a jezik i klimu obožavam, zatim u Francuskoj, ali njenom jugu, u Provansi.. Zapravo, teško mi je odrediti zemlju u kojoj bih živjela jer svaka je raznolika, lakše mi je to učiniti s gradovima, a to su: Barcelona, Berlin, Amsterdam, New York. Ako ne ostatak života, onda barem neko vrijeme, da se pošteno sprijateljimo.

Čemu posvećujete posebnu pažnju pri posjetu stranoj zemlji (upoznavanju kulture, ljudi, lokalnih običaja, šopingu)?

Svemu podjednako. Rijetko idem na neki put samo s jednim ciljem, sva su moja putovanja dobra kombinacija svega – puno hodanja, odmaranja u travi ili na kojoj živopisnoj terasi, a da pritom, naravno, uživam u hrani i piću (njihovom), zatim opet malo hoda uz kombinaciju kulture (znamenitosti, muzeji, trgovi, uličice), volim i zalutati pa se snalaziti, a onda na večer – zabava! Na svako putovanje nosim vodiče Lonely Planet, koje skupljam, ali napravim i svoju pripremu – informiram se o nekim stvarima, pitam prijatelje, tamo pronađem ljude koje znam (a koji se sele naokolo), a ponekad, barem jedan dan, zamislim da tamo živim i hodam naokolo bez ičega, ikakvog vodiča, samo lutam i otkrivam.

kJeste li tip osobe koja sa svakog putovanja kući donosi specifične suvenire? Ako da – imate li omiljeni suvenir?

Prije sam se sa svakog putovanja vraćala s brdom suvenira, ali sam odustala od toga, što zbog limitirane kilaže prtljage što zbog – besmisla. Najdraži suveniri za prijatelje su mi magnetići za frižider ili privjesci za ključeve, nekima pošaljem i razglednicu, a sama za sebe u svakome gradu nađem nešto što će me zauvijek podsjećati upravo na taj grad, bila to neka figurica, magnetić ili, pak, marama ili stolnjak.

Kakva su Vaša iskustva s kulinarskim kreacijama dotičnih zemalja?

Nisam sigurna imam li zaista dobar želudac ili ne, ali nikada nisam imala problema, čak ni s arapskom hranom za koju su me upozoravali da je “opasna”. Ono što prezirem su odlasci na pizze ili u talijanske restorane u dalekim zemljama – toga ima i doma, tako da ću prije začepiti nos ukoliko treba probati nešto što nije, hm, zamamnog mirisa, nego otići na tjesteninu. Jela sam termite u meksičkoj džungli, neko čudnovato meso na ulici Byblosa, poseban roštilj s peršinom u Beirutu i… svašta nešto. Uglavnom, ne volim propustiti priliku niti žaliti za nečim kada se vratim kući. Napravila sam to jednom i ne bih htjela da mi se ponovi.

Je li Vas neka namirnica (začin) posebno oduševila?

U meksičkoj i libanonskoj kuhinji sve i jedna, apsolutno me sve oduševilo, od načina pripreme, serviranja pa do kulture jedenja, a o Siriji da i ne govorim. Tamo nema začina koji ne postoji, u njihovim sukovima možete biti danima i samo birati začine. Donijela sam kući nekoliko, ali sam, za sada, isprobala samo kardamon u kavi. Uskoro planiram i ostale…

Jeste li na putovanjima probali neku namirnicu koju više nikada ne biste stavili u usta?

Na sreću, nisam, do sada je i ono najgore dobilo prolaznu ocjenu i prošlo je bez posljedica, možda sam samo više puta ubrzala hod…

jVolite li isprobavati autohtone recepte drugih zemalja?

Obožavam! Jedan od mojih hobija, kojeg sam tek nedavno osvijestila (i to kada su me prijatelji počeli zadirkivati da ih skupljam, a ne koristim) jest skupljanje kuharica i recepata. Oni su u pravu, ali ću im dugoročno dokazati suprotno. Gotovo se sa svakog putovanja vratim s kuharicom tako da ne samo da njihovu hranu isprobavam tamo, na licu mjesta, i to u obilatim količinama, već je pokušavam pripraviti i kod kuće.

I za kraj – koja je destinacija iduća na popisu zemalja koje ćete posjetiti?

Veselim se Barceloni i Stockholmu, kojeg ću posjetiti prvi put.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo