Psiha

Psiha

Kako Facebook utječe na vaše zdravlje?

Dok mnogi ne mogu zamisliti svoj dan bez provjeravanja “što je novo na Fejsu”, drugi ga ignoriraju i ne želi ni primirišati blizu ovoj društvenoj mreži. Donosimo kratki pregled studija o navikama korisnika Facebooka koje su zaključile kako on djeluje na naše zdravlje.

Put ka razvodu

Osobe koje provode sate “na mreži nad mrežama” – Facebooku – sklonije su razvodu u odnosu na osobe koja ga uopće ne koriste, pokazala je studija objavljena u časopisu Computers in Human Behavior.  Možda jednostavno osobe u lošem braku izbjegavaju provoditi vrijeme s boljom polovicom, a s druge strane, Facebook čini bivše partnere i simpatije dostupnijima nego “u stvarnom životu”, pa čak i olakšava “šaranje”, tvrdi Sebastian Valenzuela sa Sveučilišta u Čileu, autor istraživanja.

Put ka sebičnosti

“Lajkanja” ili podupiranje humanitarnih organizacija i akcija na Facebooku smanjuje šanse da ćemo zapravo donirati novac ili volontirati za te akcije, potvrdili su istraživači Sveučilišta British Columbia. Naime, klikanje gumbića s palcem gore zadovoljava našu želju da ispadnemo darežljivi pred drugim osobama i imponira nam samima, što u konačnici ubija motivaciju da doniramo sredstva, otkrili su istraživači.

Put ka zatupljivanju

Nakon što su pet minuta gledali svoj Facebook profil, ispitanicima koji su zatim dobili matematičke zadatke za riješiti trebalo je 15 posto više vremena kako bi stigli do rezultata, tvrde stručnjaci Sveučilišta Wisconsin-Madison. Objašnjenje? Provjeravanje našeg Facebook profila nam bilda ego, što na kraju osujeće motivaciju mozga za boljim funkcioniranjem.

Put ka nezadovoljstvu

Što više surfate po Facebooku, to ste nezadovoljniji svojim životom i iskustvima, smatraju istraživači Sveučilišta Michigan. “Pratite” svoje prijatelje na njihovim beskrajnim putovanjima, divite se njihovim izlascima, čitate o zabavnim načinima na koje provode svoje dane i uspoređujete njihove živote sa svojim. Neizbježno je da ćete se osjećati dosadno i osamljeno.

Put ka osamljenosti

Gledanje tuđih profila povećava naše osjećaje društvene isključenosti i nevodljivosti, tvrde austrijski istraživači. Zato što gledamo što naši prijatelji rade, a u tme ne sudjelujemo, osjećamo se izostavljeno. Dobre vijesti su da možete nešto napraviti po tom pitanju: budite aktivniji, objavljujte posteve, redovito ažurirajte svoje statuse i kako vaši prijatelji odgovaraju na njih, tako ćete se osjećati uključenijima i povezanijima.

Najbolje od svega – možete se s njima naći uživo!

Ordinacija.hr

Foto: Denys Prykhodov / Shutterstock.com, Twin Design / Shutterstock.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo