Ključevi sreće su u vašim rukama! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ključevi sreće su u vašim rukama!

Kako biste se suprotstavili negativnim mislima, morate poduzeti korake kojima ćete promijeniti svoj opći stav prema životu.

Sljedeći postupci upravo su smiješno jednostavni, ali mogu neizmjerno razvedriti vaš pogled na život. Pokušajte ih prakticirati što je više moguće:

k1. Prihvatite sebe kakvi jeste – to je najvažniji ključ za sreću. Ljubav prema sebi i prihvaćanje sebe teška je zadaća – posao koji traje 24 sata dnevno – ali to zaista morate postići kako biste bih sretni. Imajte na umu da to može zahtijevati dosta vremena.

2. Svakog dana razmijenite par lijepih vijesti, ma koliko nevažne bile, s prijateljicom ili sa susjedom. Istraživanja pokazuju da nam neprestano slušanje loših vijesti može pokvariti raspoloženje. Isto tako, nastojte kod svake osobe pronaći dobre strane, izbjegavajući govoriti ružno o drugima.

3. Usredotočite se na vanjske čimbenike umjesto da se predugo opterećujete svojim osjećajima i emocijama. Istraživanja pokazuju da pretjerano razmišljanje o sebi povećava izglede za pojavu depresije. Potaknite svoju sreću odvajajući vremena za svijet oko vas – usredotočite se na boje, oblike i mirise.

4. Okružite se narančastom, ljubičastom, tirkiznom i zelenom bojom. Terapeuti bojama tvrde da te boje pozitivno utječu na raspoloženje.

k5. Izvodite vježbe aerobika najmanje 30 minuta svaki drugi dan. To potiče oslobađanje endorfina, tvari u organizmu koje svojim osjećajima i emocijama poboljšavaju raspoloženje. Istraživanja pokazuju da učinak vježbanja na dobro raspoloženje dostiže vrhunac nakon 30 minuta i traje do dva sata po prestanku tjelovježbe. Tijekom duljih razdoblja vježbanja tijelo dobiva više kisika, što vas također oraspoložuje jer jača tjelesne stanice.

6. Svaki dan dodijelite sebi ocjenu od 1 do 10 za sreću i zapišite ju u dnevnik. Pokušajte otkriti što vas čini potištenim, a što veselim. Nastojte se što više baviti onime što vam poboljšava raspoloženje.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo