Psiha

Psiha

Lijepe stvari koje možete reći ljutim i bezobraznim ljudima

Foto: Shutterstock

Kada “neugodni” ljudi napadaju, možete im vratiti istom mjerom… ili ih možete iznenaditi neočekivanim odgovorima.

Prije svega duboko udahnite. Ako vam je netko rekao nešto ružno i zlobno, važno se prije odgovora umiriti. U trenutku ljutnje se vrlo lako može reći što se ne misli. Smirite se i govorite tiho i polako, bez obzira na osjećaje.

“Sretna Nova godina” 

U svijetu gdje vlada nervoza, sukobljavanje sa neugodnom osobom na cesti može biti neugodno iskustvo, pa budite pažljivi i, ako je moguće, ljubazni. Zamislite da vam na cesti trubi vozač i sljedeće što vidite je kako prilazi vašem prozoru zahtijevajući objašnjenje zašto ste tako spori… U sličnoj situaciji jedna je žena gospodinu koji je bio izuzetno neugodan rekla “Sretan Božić”, a kad je on otvorio usta da nešto kaže, ona je rekla “Sretna Nova godina” iako je bilo ljeto. Gospodin je u nevjerici zašutio i vratio se u svoje vozilo. Ova izjava koju nije očekivano ga je zbunila, a ženu nasmijala.

4 stvari koje rade psiholozi kako bi bili sretniji

“Razgovarjamo putem e-maila”

Ovo se posebno odnosi na neugodne suradnike i ljutoga partnera. Ako vas se pokuša napasti ili primate negativne komentare koji će vas samo razljutiti, jednostavno recite da ste u gužvi i da sve što treba napiše putem e-maila. Vi ćete se smiriti, a druga osoba će vjerojatno odustati. 

“Oprostite, što ste upravo rekli?”

Recite to te nastavite prepričavati sve što ste upravo čuli. Ako se ne radi o iznimno zlobnoj osobi, vjerojatno će shvatiti što je napravila i posramiti se.

Postavljajte specifična pitanja

Recite sugovorniku da vidite da je uzrujan te postavite pitanje što vi možete napraviti da bi ga smirili. Sama činjenica da ste ponudili pomoć će odmah umiriti situaciju.

Ovo su još neki odgovori koje možete iskoristiti:

  • Oprosti, nisam slušao. Možeš li ponoviti?
  • Dobro.
  • Mislim da smo stigli do kraja razgovora.
  • Što god ti kažeš.
  • Ne očekuješ da odgovorim na to?
  • Namjerno si tako zločest?

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo