Psiha

Psiha

Oslobodite se već danas osjećaja krivnje koji vas stalno prati u stopu!

Shutterstock 296799968

Osjećaj krivnje može imati značajan, negativan utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje.

Evo kako “preusmjeriti” misli i spriječiti mozak da stalno šalje signale da ste nešto krivo napravili: 

Prestanite kriviti sami sebe

Kad god nešto pođe po zlu, prirodno je da tražimo odgovor tko je za to kriv, a često smatramo da smo to upravo mi. Osjećaj krivnje neće pomoći. Zapamtite da je svijet kompleksno mjesto i često se radi o nizu stvari koje su uzrok problemima, smatra Fram Walfish, psihoterapeut u Beverly Hillsu. Prihvatite da se loše stvari događaju, bez obzira koliko se vi trudili to spriječiti. 

Zašto baš sve zaboravljate? Pomoću ovih trikova više nikada nećete ništa zaboraviti

Pronađite izvor problema

Malo se pozabavati sobom i pokušajte shvatiti zašto vas stalno prati osjećaj krivnje. Jesu li vas roditelji učili da ne vrijedite puno? Roditelji u školi su nešto rekli i vi se osjećate kao da ne radite dovoljno za svoju djecu? Sami najbolje znate što vas to najčešće vraća na isti put, pronađite razlog i pokušajte razlučiti kako to riješit. 

Vodite dnevnik krivnje

Čim se osjećaj pojavi, zapišite ih u dnevnik. Zapišite dan, vrijeme i zašto se osjećate loše, te svakih par tjedana pregledajte zapisano. Pratite postoji li nešto što se stalno ponavlja u tom dnevniku kako biste otkrili što budi kod vas osjećaj krivnje. 

Dozvolite si odmor

Odmor nije odmor ako cijelo vrijeme mislite na to što biste trebali napraviti umjesto da odmarate. Kad osjetite da se ti osjećaji vraćaju, prisjetite se da ste na godišnjem kako bi se oporavili do stresa. 

Sami ste sebi na prvom mjestu! 

Ovo nije sebična navika, naprotiv, ako ju usvojite moguće je da ćete se u kratkom roku riješiti osjećaja krivnje jer ćete osvijestiti svoje kvalitete. 

Često mijenjate raspoloženje? Ovo je 6 mogućih i iznenađujućih razloga

Ispravite svoje greške

Ponekad previše energije trošimo na kažnjavanje sebe radi grešaka koje smo napravili, a umjesto toga ih treba prihvatiti i učiniti sve što možete da ih ne ponovite. 

Shvatite da možda niste u krivu

To što će netko reći o vama može probuditi osjećaj krivnje, ali ne znači da jeste u krivu. Možda vam je samo potreban dan za odmor kada su prijatelji jako zahtjevni i to je OK. 

Oprostite si

Jednom kad ste učinili sve što ste mogli kako bi se situacija ispravila, vrijeme je da si oprostite.

Ako ste nekoga povrijedili, napišite pismo, ispričajte se ili dajte riječ da ćete drugi put bolje postupiti. Ovo je pozitivan korak zbog kojeg ćete si i u budućnosti sve lakše oprostiti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo