Psiha

Psiha

Osobe koje stalno govore “ja, ja, ja” sklonije depresiji

Znate li pažljivo slušati kada netko drugi govori? Prekidate li ga riječima: “ja to ovako radim” ili “ja to ne bi tako”?

Osobe koje su u razgovorima s drugima koncentrirane na sebe i stalno govore “ja, ja, ja” sklonije su depresiji i tjeskobi, za razliku od onih koji često koriste zamjenicu “mi”.

Do ovog su zaključka stigli njemački stručnjaci nakon što su intervjuirali 15 muškaraca i 103 žene – većinom pacijente s depresivnim i anksioznim poremećajem. Ispitanici su upitani o svojoj prošosti, vezama i percepciji njih samih, a iz njihovih su odgovora stručnjaci zaključili o kakvim se osobama radi.

Ne samo da su ispitanici koji su češće koristili zamjenicu “ja” bili skloniji depresiji, nego su imali više poteškoća u stvaranju odnosa s drugima ili s ponašanjem u društvu drugih ljudi. Primjerice, ove su osobe plijenile više pažnje od drugih i nisu bile sposobne biti same sa sobom. Za razliku od njih, ispitanicima koji su u svojim intervjuima češće koristili zamjenicu “mi” bilo je lakše odrediti socijalne granice u svojim odnosima s drugima, a svejedno su imali dobar i zdrav društveni život, objasnili su istraživači Sveučilišta Kassel iz Njemačke.

“Korištenje prvog lica jednine naglašava nas same kao određeni entitet, dok korištenje prvog lica množine naglašava društvene veze. Stoga smatramo da su osobe koje češće koriste prvo lice jednine potrebitije od drugih”, objasnio je dr. Johannes Zimmerman, voditelj studije objavljene u časopisu Journal of Research in Personality.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo