Psiha

Psiha

Ponedjeljak – najteži dan

Kada u nedjelju pomislimo na obaveze koje su pred nama, odmor je gotov i ubacujemo se u stanje koje traje do kraja ponedjeljka, a moglo bi se nazvati depresija ponedeljka… Kako se osjećati bolje?

Kako prepoznati da smo danas u depresiji?

Bezvoljnost, loša koncentracija, manjak energije, pad spolnog nagona, povećana želja za slatkim… to su neki od simptoma koji vam govore da ste u depresiji. Naravno, depresija koja nas napada ponedjeljkom je lakši i kraći oblik ovog stanja.

Sunčeva svjetlost podiže raspoloženje

Utjecaj prirode na to kako se osjećamo je velik, zato je u vrijeme zime kada su noći duže, a dani kraći puno lakše pasti u tmurno raspoloženje. Depresija je povezana s manjakom sunčeve svjetlosti. Sunce je izvor svjetlosti i topline, utječe na rad mozga i cijeli organizam. Ono također utječe na naš biološki sat koji uključuje ritam spavanja i budnog stanja. Manjak svjetlosti uzrokuje smanjeno izlučivanje serotonina, koji se još i naziva hormon sreće.

Izađite van, ne zatvarajte se u kuću! Iskoristite svaku priliku za odlazak na zrak. Alkohol, pušenje, kava i slatkiši su ono za čime posežemo kada smo loše volje, a naše stanje mogu samo učiniti gorim.

Na što bi trebali usmjeriti pozornost?

Sve je u glavi
Uvjerimo se da je ponedjeljak dan koji donosi nove prilike i nova iznenađenja, a ne dan koji nosi depresiju. Svakog ponedjeljka napravite nešto zanimljivo i novo, tako ste u prilici organizirati rad na nečemu što vas zanima.

Zdrava prehrana
Priuštite si pet obroka na dan, puno povrća i voća – izbjegavajte masnu i prženu hranu. Tunu nazivaju hranom za mozak i raspoloženje, pa ju dodajte na meni kako bi se bolje osjećali. Nikako ne zaboravite na dovoljnu količinu tekućine, spriječite dehidraciju koja uzrokuje glavobolje i razdražljivost.

Dovoljno sna
Kako bi funkcionirali normalno, tijelu moramo omogućiti više sna. Nema pravila koliko je komu sna potrebno, vi svoje tijelo poznajete najbolje. Odmorite se kako bi imali dovoljno energije za dnevne aktivnosti i obaveze.

Smijeh
Kada smo sretni, imunološki sustav radi najbolje!  Organizirajte si život i budete okruženi ljudima koje volite i prijateljima koji vas umiju nasmijati.

I za kraj, sad kada smo shvatili da je sve u glavi, shvatimo isto tako da je ponedjeljak samo dan i ne može nam ništa!

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo