Psiha

Psiha

Predstavljamo sve ženske uloge: Odjeća ne čini ženu!

Biti žena nije jednostavno. Suvremeno društvo očekuje da žena bude dobra domaćica, majka i supruga, te sposobna poslovna žena.

Naglašavanjem ženske ljepote kako u filmovima, tako i u časopisima, reklamama te drugim proizvodima, neke djevojčice odgajane su s uvjerenjima kako je imati lijepu odjeću, cipele i nakit nešto na temelju čega će dobiti priznanje od drugih.

Tako je i Sanja odrasla u ženu kojoj je najvažnije da bude obučena po zadnjem kriku mode. Ipak, stalno se osjeća jednim korakom iza svih svojih uzora, “medijskih ljepotica” iz časopisa i filmova koje idealizira. Priznanje o izvrsnom odabiru i uglađenom stilu odijevanja, Sanja dobiva od prodavača iz butika i svojih prijateljica kojima je moda također izuzetno važna. Žene poput Sanje, jako se boje starenja. Kako se približava svojoj zrelijoj dobi, tako postaje sve depresivnija i tu depresiju “liječi” različitim sredstvima smirenja i alkoholom.

lBudući da je Sanja svu svoju energiju uložila u izgled, te njezine temeljne potrebe nisu zadovoljene, okolina treba isticati uspjehe koje je postigla neovisno o izgledu. Treba joj davati pažnju za ono što je i kakva je, a ne izgled. I, naposljetku, treba joj isticati njezine talente i sposobnosti. Tek tada će dobiti poruku da uloga “Barbie” nije jedino što ona može biti.

Svima vama koje ste se prepoznale u ovoj ulozi i ispod svih gornjih slojeva osjećate nesigurnost prvo ćemo vam iskazati divljenje zbog toga kako izgledate, a onda i zbog toga što jeste. Investiranje u izgled vaša je vrijednost, a lijepo izgledati zahtjeva niz vještina koje vama očito ne nedostaju. No, vi ste puno više od toga. Naše tijelo ima rok trajanja i podliježe promjeni te je zbog toga dobro da pronađete i druge vrijednosti. Za početak možete napraviti popis stvari u kojima ste dobre i u kojima ste uspjele. Slobodno navedite i uspjehe na dnevnoj bazi. Ljudi često zaborave na uspjehe, zato vas molimo da zapišete sve što vam padne na pamet. Već samim pogledom na popis biti će vam jasno da imate mnoge skrivene vještine i talente. Slobodno izoštrite neke od njih.

Pročitaj i ovo:
Predstavljamo sve ženske uloge: Jeste li marljiva domaćica koja ne brine za sebe?

Autorice teksta:

undefined 
Jelena Vrsaljko,
dipl.soc.rad

psihoterapeut, NLP
trener
certificirani trener komunikacijskih vještina


k
Tatjana
Gjurković
, dipl. psiholog
certificirani terapeut igrom

Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo