Psiha

Psiha

Predstavljamo sve ženske uloge: Zanemarili ste vlastitu karijeru zbog supruga?

Poruke koje su žene kao djevojčice slušale od svojih roditelja i drugih važnih odraslih osoba, čini ih takvima kakvim jesu u ulogama koje biraju.

Sa svakom ulogom, žene se identificiraju različitim intenzitetom. Nekima je važnije da budu dobre domaćice pa mnogo truda ulažu u razvoj te uloge. Drugim je pak ženama izuzetno važno da uspiju na poslovnom polju,
osjećaju se bolje kada rade nego kada kuhaju te više energije i truda
ulažu u tu ulogu. Zlatna sredina, naravno, bila bi ravnoteža između ovih
dviju strana, koje međutim znaju bit potpuno suprotstavljene.

kŽena koja također odgajana u tradicionalnoj obitelji, talentirana, ali uz poruke “Budi uslužna“ i “Nemoj uzimati zasluge“, “Da si barem dečko“ može se udati za muškaraca koji je nerijetko manje talentiran od nje, no uz pravila seksističkog društva, on postiže veliki poslovni uspjeh. Budući da nije muško, Mirela odustaje od svog školovanja i karijere te sav svoj talent i energiju ulaže u supruga. Mirela se nije ostvarila kao majka. Ulaže mnogo u svoj izgled i elegantnost, odlična je domaćica i menadžerica. Podržavajući supruga, priznaje mu i one zasluge koje su zapravo njene jer uživa u njegovom sjaju i pohvalama koje prima. Mnogo joj je lakše investirati u supruga nego suočiti se s etiketom “žena od karijere“.

Da bi Mirela izašla iz ove uloge, okolina joj treba dati pažnju zbog onoga što ona jest, a ne onoga što je njezin suprug postigao. Također, treba ju potaknuti da osvijesti svoje talente i poticati ju da ih ostvari.

Sposobna ste i talentirana žena, ali nikada niste svoje potencijale ostvarili. Čak naprotiv, od mnogih ste snova odustali. Osvrnuvši se na odnos s partnerom primjećujete da silnu količinu energije investirate u njega. Idete s njim na poslovne večere i blistate na istima? Razgovarate s njim o njegovim problemima na poslu i nudite mu rješenja? Odustali ste od svojih satova plesa jer to i tako nema smisla, a tako i tako mu pomažete dovršiti knjigu? I da ne nabrajamo dalje, gurate partnera ispred sebe?

Vrijeme je za promjenu. Smijete ostvariti svoje potencijale. Imate pravo ponekada staviti i sebe na prvo mjesto. Pretvarajte se “kao da” je to tako. Na trenutak zaboravite na svoju realnost i maštajte. Prvo budite sanjar. Bacajte na papir sve ideje čime biste se htjeli baviti. Onda odaberite jednu ideju i napravite plan. Ponavljamo, zaboravite na svoju realnost. Radite plan kao da je moguć i istinit. Poslije razmislite što ćete s njim. Staviti ga u ladicu ili…

 

Autorice teksta:

undefined 
Jelena Vrsaljko,
dipl.soc.rad

psihoterapeut, NLP
trener
certificirani trener komunikacijskih vještina


k
Tatjana
Gjurković
, dipl. psiholog
certificirani terapeut igrom

Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo