Prijateljstvo liječi sve tegobe! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Prijateljstvo liječi sve tegobe!

Iako se možda ponekad ne vidite ili ne čujete neko vrijeme, najbolji prijatelji su uz nas u dobru i u zlu. To su ljudi koji nas podržavaju i tješe u teškim trenutcima, smiju se i plaču s nama. Stalno su prisutni u našem životu, privrženi i iskreni.

Osim ugode, opuštenosti i veselja koje osjećamo u društvu nama najdražih osoba, vrijeme provedeno s njima djeluje i na naše fizičko i psihičko zdravlje. Evo kako!

Prijatelji = sredstvo borbe protiv stresa

Dobri prijatelji prirodan su lijek protiv stresa.  Bilo da se radi o svakodnevnim situacijama koje nam stvaraju pritisak, poslovnim obvezama i brizi oko obitelji, ili su u pitanju životno važne odluke, stresori se nalaze svuda oko nas. Kvalitetno provedeno vrijeme u društvu najdražih prijatelja pruža nam emocionalnu potporu i pomaže u uklanjanju stresa i opuštanju.

Prijatelji = lijek protiv bolesti

Provođenje vremena s prijateljima doprinosi našem dobrom zdravlju. Istraživanja su pokazala kako se pacijenti oboljeli od tumora, koji imaju jak sustav podrške od obitelji i prijatelja, bolje nose s ovom bolesti nego osobe koje su društveno izolirane. Razlog se možda krije u činjenici da prijatelji i vrijeme provedeno s njima kontrolira razinu hormona kortizola pa je time i naš imunitet jači. 

Prijatelji = pomoć kod nedoumica

Prijatelji nam mogu pomoći razriješiti nastale probleme. Kada smo suočeni s teškom odlukom, ponekad je najbolje razgovarati s bliskim osobama o tome. S njima smo sigurni, oni nam žele samo najbolje te su možda i sami prošli kroz slična iskustva. Zato su savršene osobe kojima se možemo povjeriti.

Prijatelji = bolje raspoloženje

Dug i sretan život može biti zasluga i dobrih prijatelja. Čak
i sitnice, poput slanja ili primitka SMS poruke od prijatelja, mogu nam popraviti
raspoloženje i dugotrajno utjecati na duljinu života. Slabe društvene veze su štetne
za ukupno zdravlje – štetnije nego pušenje, pretilost i fizička neaktivnost.

 

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo