Psiha

Psiha

Razgovarate li sami sa sobom?

Ako ste se ikada zabrinuli jer ćčesto vodite unutarnje monologe – sami sa sobom, ne morate se oko ničega brinuti. Naime, istraživači ponosno tvrde: kada razgovaramo sami sa sobom, činimo si dobro!

Istraživači Sveučilišta wisconsin-Madison i Pennsylvanije su proveli nekoliko pokusa kako bi ustanovili je li unutarnji monolog koristan. Tako su u jednom pokusu pokazali ispitanicima slike različitih predmeta na monitoru računala i zatražili da pronađu određeni predmet među slikama. Ustanovili su kako su ispitanici brže pronašli zadanje predmete ako su sami sebi ponavljali riječ koja ih označava.

Autori studije tvrde kako je njihov rad prvi koji je sagledao učinke unutarnjeg govora na relativno jednostavne vizualne zadatke te pokazao da je “jezik ne samo oruđe komunikacije, nego on modulira kognitivne i perceptualne procese govornika te na taj način utječe na izvedbu nelingvističkih zadataka”.

Ako razgovarate sami sa sobom, niste “ludi”: probajte s unutarnjim monologom sljedeći put kada izgubite ključve ili pokušavate savladati svekrvin recept za kolač. Stručnjaci savjetuju kako ćete upravo tako lakše obaviti svoj “zadatak”. Možete biti sigurni: uvijek će vas barem jedna osoba slušati!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo