Smijeh pozitivno utječe na pamćenje i raspoloženje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Smijeh pozitivno utječe na pamćenje i raspoloženje

Smijeh je lijek protiv stresa, smiruje i opušta tijelo. Sat vremena gromoglasnog smijeha sagorijeva 500 kalorija! Nova istraživanja tvrde da smijeh jača pamćenje i poboljšava raspoloženje!

Znanstvenici su proveli istraživanje o utjecaju smijeha na pamćenje na američkom Sveučilištu Loma Linda, a rezultati su objavljeni u cijelosti u britanskom časopisu “Daily Mail“. Eksperimentom su potvrdili da smijeh pozitivno utječe na pamćenje i raspoloženje ljudi. Istraživačka ekipa podijelila je sudionike u dvije grupe te je jednoj grupi dala 20 minuta kako bi gledali smiješne scene iz filmova, dok je druga grupa čekala u predvorju.

Nakon obavljenog zadatka, obje su grupe podvrgnute testiranju na kojem se provjeravalo njihovo pamćenje, a uzeti su im i uzorci sline radi utvrđivanja hormona stresa.

Rezultati pokazuju da osobe koje su gledale komediju daju bolje rezultate u testovima pamćenja, a razina hormona stresa je u njih puno niža. Znanstvenici tako tvrde da je smijeh lijek koji utječe na pamćenje, ali i raspoloženje ljudi!

Smijeh nam omogućava veću spontanost i smanjenje agresivnosti. Osim što nam pomaže da smanjimo stres, također nam omogućava smanjenje osjećaja izoliranosti. Smijeh je jedan od najboljih lijekova za smanjenje utjecaja depresija.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo