Što napraviti ako ste žrtva seksualnog zlostavljanja na poslu? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Što napraviti ako ste žrtva seksualnog zlostavljanja na poslu?

Studija, koju je proveo Cosmopolitan 2015. godine, tvrdi da otprilike jedna od tri žene doživi ove vrste napada na radnom mjestu.U 38 posto slučajeva zlostavljač je bio muškarac i šef.

Ako ste žena i smatrate da žrtva seksualnog zlostavljanja na poslu, ili ste to bili, što napraviti? Savjet daje odvjetnica Donna Ballman koja je ujedno i autor knjige “Zauzmite se za sebe bez straha od otkaza”

6 koraka koje je potrebno poduzeti ako ste žrtva seksualnog zlostavljana na poslu:

1. Dokumenti i quid pro quo

Jedan oblik se zove “quid pro quo seksualno zlostavljanje” a znači ovo: dobili ste posao, ponuđeno vam je promaknuće uz ostale dobrobiti ali ako se pomirite sa ponašanjem šefa, a ako to ne učinite prijeti vam otkaz. Ako vam je tako nešto predloženo, zapišite datum, mjesto i vrijeme te imena svjedoka te se poslužite tim dokazom.

Dokumentirajte bilo kakve komentare šefa ili njegovo ponašanje koje vam ne odgovara. Komentari su obično usmjereni prema spolu, a jedan od najčešćih je “Žene su inferiorne”. Primijetite li da se jednako ponaša i prema drugim ženskim radnicima, i to zabilježite. Mnoge su se tužbe bazirale upravo na zapisima žrtve.

Zašto vam je teško sa šefom koji voli samo sebe?

2. Sve zapisano dobro čuvajte

Ne držite ih na vidljivom mjestu gdje ih netko može vidjeti i uzeti. Nosite blok u torbi ili podatke na kućnom kompjutoru. U slučaju da vam daju otkaz, može se dogoditi da ne smijete uzeti ništa sa radnog stola i tako vaši zapisi postanu izgubljeni.

3. Sakupite dokaze

Ako zlostavljač šalje poruke ili mailove sa neugodnim sadržajem, obavezno sve kopirajte i spremite u posebnu mapu. Ne brišite orginale.

4. Prijavite zlostavljanje

Prije tužbe, prijavite zlostavljanje kako bi poslodavcu dali priliku da ispravi stvar. Obavezno pratite politiku poslodavca vezanu za slučajeve zlostavljanja te ga prijavite pravoj osobi. Savjet je da se poslodavcu obratite pismeno i usmeno.

Ovako to izgleda kada uredom vladaju “kraljica ili kralj”

5. Pronađite dobrog odvjetnika

Često se radi o vašoj riječi protiv riječi optuženoga pa je važno imati dobrog odvjetnika koji će dati sve da dobijete slučaj.

6. Potražite novi posao

Ako vaša firma neće učiniti ništa za vas, potražite drugi posao. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo