Psiha

Psiha

Volite slatko? Znamo kakva ste osoba…

Autori su demonstrirali kako možemo predvidjeti u kojoj je mjeri neka osoba susretljiva i spremna pomoći, samo na temelju podataka voli li slatko ili ne.

Ne možete bez slatkoga? Šanse su da je i vaš nadimak Slatkica, tvrde udruženi američki istraživači nekoliko fakulteta koji su došli do zaključka kako osobe koje vole slatko imaju i dopadljiviju osobnost.

Prema jednom od voditelja istraživanja, Brianu Meieru, “svakog dana okusimo nešto. Naše je istraživanje provjerilo mogu li se metafore koje povezuju preferencije s prosocijalnim iskustvima (poput: ‘ona je slatkica’) koristiti kako bi objasnile istinske karakterne osobine i ponašanje”.

Od čokolade do osobnosti

Njegov je tim analizirao podatke pet studija, na temelju kojih su došli do sličnih zaključaka, npr. ispitanici koji su jeli određenu vrstu čokolade bili su spremniji dobrovoljno pomoći nekome, za razliku od osoba koje su jele slane krekere. U drugoj je studiji utvrđeno kako su osobe koje više vole slatkiše ili čokoladnu tortu, usporedno s drugim vrstama okusa, u većoj mjeri susretljive i spremne pomoći drugima.

Tako su autori demonstrirali kako možemo predvidjeti u kojoj je mjeri neka osoba susretljiva i spremna pomoći, samo na temelju podataka voli li slatko ili ne. Preferencije koje se tiču drugih okusa ili vrsta namirnica nisu se mogle iskoristiti za slične zaključke, upozorili su voditelji studije objavljene u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo