Psiha

Psiha

Zašto seks nestaje čim se djeca pojave u priči i mora li baš tako biti?

Foto: Shutterstock

Moderni nam romantični odnosi obećavaju donijeti sve – cjeloživotno zajedništvo, prisnost i erotsku žudnju.

No stvarnost je takva da je teško željeti ono što već imamo, te se naša težnja za ostvarivanjem sigurne ljubavi sukobljava s potragom za strašću. A prečesto baš ono što je potaknulo vezu – požuda – postaje ključan sastojak koji nam na duge staze nedostaje. Mudra, duhovita, te eksplozivno originalna, Parovi u zatočeništvu senzacionalna je knjiga koja bi lako mogla preobraziti način na koji živite i volite, te ključan priručnik za uspješnu monogamiju.

On više nije zainteresiran za seks? Razlog može biti ljutnja, stres, gubitak strasti…

“Bez seksa nema ni djece. Ironično je da dijete, utjelovljene ljubavi jednog para, tako često zaprijeti upravo onim romantičnim osjećajima koji su ga donijeli na svijet. Seks pokreće cijelu priču, ali često biva napušten čim se djeca pojave u priči. Čak i kad djeca dođu nekim drugim putem, njihov je utjecaj na seksualni život ništa manje dramatičan. Mnogi parovi koje viđam smatraju da je do gašenja njihovog seksualnog života došlo nakon rođenja prvog djeteta. Zašto roditeljstvo tako često zadaje smrtonosni udarac seksu?

Prijelaz s dvoje na troje jedan je od najozbiljnijih izazova s kojima se parovi suočavaju. Potrebno je vrijeme – vrijeme koje se mjeri godinama, ne tjednima – da bi se pronašlo uporište u tom vrlom novom svijetu.

Roditeljstvo je psihološka revolucija koja mijenja naš odnos s gotovo svim i svačim, od osjećaja prema sebi i vlastitog identiteta, do odnosa s partnerom i prijateljima, vlastitim roditeljima i roditeljima partnera. Tijela nam se mijenjaju, mijenja se financijska situacija i poslovni život. Preslaguju se prioriteti, uloge se nanovo definiraju, a ravnoteža između slobode i odgovornosti pažljivo se preispituje. Doslovno se zaljubljujemo u vlastitu djecu…

No zašto erotska povezanost s partnerom na kraju pada na tako nisku razinu? Je li uistinu važno što suđe nije oprano ili ima još nečeg u pozadini naše misteriozne spremnosti da se odreknemo seksa? Možda ima nečega posebnog u suvremenoj zapadnjačkoj kulturi što prigušuju erotičnost u odnosu mame i tate. Ili je možda erotika unutar konteksta obitelji jednostavno prekomplicirana da bi bila prihvaćena.”

O autoru: Esther Perel psihoterapeutkinja je i autorica bestselera najprodavanijih knjiga na ljestvici New York Timesa, koja se danas smatra jednim od najpronicljivijih i najoriginalnijih glasova o suvremenim vezama. Tečno govori devet jezika, kao terapeutkinja ima praksu u New Yorku te istovremeno radi kao konzultantica najmoćnijih tvrtki diljem svijeta. Njeni proslavljeni TED govori imaju više od 20 milijuna pregleda a međunarodni bestseler “Parovi u zatočeništvu” postao je književnim fenomenom prevedenim na 25 jezika. Esther Perel radi i kao izvršna producentica i voditeljica popularnog podcasta Where Should We Begin?

Sumnjate da je vaš partner zaljubljen u drugu? Ovi bi ga postupci mogli otkriti…

Izdaje: Znanje.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo