Govoriti o nutritivnoj uravnoteženosti vegetarijanske prehrane prilično je teško. Suvremene spoznaje o vegetarijanstvu uključuju širok raspon prehrane koja se razlikuju po stupnju apstinencije od hrane životinjskog podrijetla.
Znanost podržava preventivne
 aspekte 3 vrste vegetarijanske prehrane na pojavu kroničnih bolesti.
 Prihvatljivo je semi-vegetarijanstvo (ponekad uključuje ribu ili
 piletinu), lakto-ovo vegetarijanstvo  (uz mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju se
 i jaja), te laktovegetarijanstvo (konzumira se mlijeko i mliječni
 proizvodi, poput sira i jogurta). Veganstvo je zbog svoje restriktivnosti
 upitno, jer je moguća pojava deficita izvjesnih nutrijenata. 
U odrasloj dobi (kada prehrambene potrebe nisu tako
 visoke) apstinencija od  pojedinih vrsta
 namirnica može predstavljati pomak u održavanju zdravlja. No i takva prehrana
 mora biti kontrolirana od strane dijetetičara i nutricionista.  
Kada se radi o djeci
 predškolske dobi pravilna je prehrana naročito bitna. Dijete predškolske dobi
 intenzivno raste i razvija se, te su njegove prehrambene potrebe značajno više
 u usporedbi s odraslim osobama. Izostavljanje čitavih skupina namirnica iz
 prehrane (mlijeko, mliječni proizvodi, meso) moglo bi ugroziti djetetovo zdravlje. 
Problemi koji se mogu javiti kod male djece kojima se ne daju namirnice
 životinjskog porijekla mogu biti višestruki. Jedan od većih problema je da
 dječji organizam ne može prihvatiti (mali volumen želuca) količinu voća i
 povrća koje su potrebne da se zadovolje djetetove energetske potrebe. Isto
 tako, kao što znamo, voće i povrće sadrži puno prehrambenih vlakana, pa veća
 količina tih nutrijenata može prouzročiti i probavne smetnje kod djeteta.
 Reducirana prehrana također, što je i
 znanstveno evidentirano, može  usporiti
 rast i razvoj djeteta.
Vegetarijanska prehrana, posebno ako su u
 prehranu uključeni mlijeko i mliječni proizvodi te jaja, u djece iznad 2. godine
 života, ne predstavlja posebnu opasnost za djetetov rast i razvoj. No
 stručnjaci upozoravaju da veganstvo kao oblik prehrane predstavlja rizik po
 zdravlje djeteta u smislu pojave određenih deficita, koje dugoročno mogu
 dovesti do pojave deficitarnih bolesti.
Dječji vrtići koji skrbe o djeci predškolske dobi  kod planiranja prehrane moraju uvažavati
 važeće standarde za planiranje prehrana djece u dječjim vrtićima koje donosi
 Ministarstvo zdravstva i HZZJZ. 
U njima nema smjernica i preporuka za planiranje bilo kojeg
 drugog oblika ”posebne” prehrane. Izuzetak su djeca koja zbog zdravstvenih
 razloga moraju dobiti odgovarajuću prehranu (djeca koja boluju od šećerne
 bolesti, od celijakije, djeca koja su alergična na određene namirnice).
Stoga roditelje, sklone da svoj način
 prehrane u cijelosti primjene i u djece, valja upozoriti na mogući razvoj
 bolesti i uputiti ih na stručnu pomoć u planiranju prehrane. To svakako treba
 prepustiti mjerodavnim institucijama i stručnjacima. Ne bi bilo dobro, da
 svojim postupcima štetimo djetetu ili na bilo koji način ugrožavamo njegovo
 zdravlje, jer ne zaboravimo, briga o dječjem zdravlju  definirana je i u konvenciji o pravima
 djeteta, te jasno ukazuje na postupke u cilju očuvanja zdravlja djece.
Ordinacija.hr preporučuje:






