Čajevi u sportu (2. dio) - Ordinacija.hr

U sportu se koriste razno-razni napitci kako bi organizme sportaša što prije vratili u homeostazu. Najvrjednije što čajevi nude je da svi ti vrijedni antioksidansi dolaze iz “prirode” jer ipak čaj je ponikao kao lijek i uz vodu je jedan od najprirodnijih napitaka.

kKad govorimo o zelenim čajevima, istraživanja su nedvojbeno pokazala da on svoje blagotvorno djelovanje na psihu i povećanu energiju, neovisno od kofeina, u većoj mjeri postiže i spojevima kao što su polifenoli.

Polifenoli su ustvari flavonoidi, flavanoli i drugi sastojci, a njih je uobičajeno nazvati i katehinima, a jedan od najzastupljenijih u šalici zelenog čaja je EGCG (epigalo katehin 3-galat). Njegov snažan antioksidacijski učinak postiže se vezanjem slobodnih radikala koji potiču stanične promjene.

Osim spomenutih polifenola za sportaše će biti interesantno da samo jedna litra zelenog čaja dnevno može podmiriti potrebe sportaša koji se bavi svakodnevno tjelovježbom za vitaminom C. Uz njega tu su još B, K, D, A, E i P vitamin, minerali fluor, kalij, zink, natrij, kalcij i dr. Osim što budi mentalnu i fizičku budnost on stimulira i ubrzava metabolizam, umanjuje motoričke smetnje i bolesti zglobova.

Znanstveno-istraživački rezultati koji su dobiveni iz radova stručnjaci iz Japana, SAD-a i Kine su zaključili da zeleni čaj ima antikancerogeno djelovanje koje prvenstveno duguje katehinima.

kPodvrsta zelenih čajeva je i bijeli čaj koji također ima djelovanja identična zelenom čaju ali zbog veće antioksidantivne koncentracije možemo ga predstaviti kao još jednog prirodnog suborca za jačanje narušenog imuniteta organizma poslije napornih treninga ili natjecanja. U svojoj strukturi ima najmlađe listove koji su bogati polifenolima i vrlo su blagog i diskretnog okusa. Sportaši koji nisu osjetljivi na kofein tj. tein u zelenom čaju vrlo dobro će učiniti za svoje iscrpljene organizme ako se okrijepe bijelim čajem jer ga u njemu ima dovoljno da se “razbude” polako i nepretjerano.

Također bih htio spomenuti da imamo podjelu pravih čajeva tj. zelenih, bijelih, crnih i oolong čajeva na “čiste” ili “aromatizirane”. Pod čiste smatramo da u njima nema ništa osim Camelije sinensis, a u aromatiziranim su dodani komadići plodova ili cvjetova, te eterična ulja i prirodne arome.

kPoznata su nam djelovanja kofeina na sportašem organizam kao sredstvo za poboljšanje sposobnosti. U šalici od 200 ml crnog čaja ima ga oko 40 mg. Komparativno s kavom ima ga manje, ali zato se otpušta sporije pa mu je učinak duži. Taj alkaloid stimulativno djeluje na sportašev organizam, širi krvne žile, pospješuje rad srca, uočava se povećanje kapaciteta pluća i optoka krvi u organizmu. Sportaši bi ga trebali koristiti ciklički i pažljivo isplanirati jer on iz čaja djeluje također kao i jaki diuretik. Poželjno bi ga bilo konzumirati prije treninga oko jedne litre jer na taj način bi više izgarale masti dok glikogen, glukoza i aminokiseline bi ostale pošteđene. Zašto? Zato što se pretpostavlja da nakon unosa u tijelo, tein (kofein) povećava količinu neurotransmitera koji su na raspolaganju središnjem živčanom sustavu.

I dok ste u ovoj kolumni saznali zašto su zeleni, bijeli i crni čaj odličan izbor za sve sportaše, idući tjedan dana vas upoznajemo sa svim prednostima mate, rooibos i oolong ili wu long čajeva.

Čajevi u sportu (1. dio)


Goran Španiček,
osobni fitness trener i voditelj Kuće
zelenog čaja

www.kucazelenogcaja.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo