Kolumnisti i blogeri: Na beauty tretmanu

Čišćenje lica – tretman koji ne smijete preskočiti!

Foto: Shutterstock

Čišćenje lica spada u osnovnu higijenu kože i potrebno je svima, neovisno o tipu, stanju kože ili dobi.

Tretman čišćenja lica jedan je od najstarijih tretmana njege kože koji se do danas nije značajno mijenjao. Zamijeniti ga ne može niti jedan drugi tretman jer je lučenje sebuma ili loja prirodan proces u našoj koži, a kada se pore napune moramo ih očistiti želimo li da nam koža bude zdrava i da kreme koje nanosimo koža upije.

Osim prirodnog procesa lučenja sebuma, pojačano lučenje uzrokuju i razni drugi čimbenici poput slobodnih radikala, znojenja, nezdravih životnih navika i netemeljitog čišćenja kože od make-upa. Tako da mehaničko čišćenje lica mora biti dio naše beauty rutine.

Čišćenjem lica pospješujemo oslobađanje od toksina, osiguravamo bolju prokrvljenost kože, smanjujemo vidljivost proširenih pora, ujednačujemo pigmentaciju kože i reduciramo upalu kože.

Mješovita i problematična koža čistit će se nešto češće i na taj način izbjeći proširene pore i ožiljke od upalnih procesa, a suha i osjetljiva koža nešto rijeđe i time se osigurat dobar tonus kože koji zna biti problem suhe kože.

Tretman se sastoji od 4 ili 5 segmenata ovisno o tipu i stanju kože:

1) piling ili uklanjanje mrtvih stanica

2) otvaranje pora pomoću vodene pare i ozona koji omogućava lakšu ekstrakciju mitesera ili miluma

3) mehaničko čišćenje ili ekstrakcija-istiskivanje pomoću rupčića ili lanceta(lanceta ili iglica koristi se samo ako ne postoji način da očistimo poru prirodnim putem)

4) dezinfekcija pora visokom frekvencijom i tonificiranje

5) smirivanje kože maskom za lice-kojom postižemo i hranjenje kože

Osim čišćenja lica, i masaža!

Osobno volim sugerirati i masažu lica, vrata i dekoltea kako bi koža bolje absorbirala hranjive sastojke iz maske i kreme koju nanosimo na samom završetku tretmana. Masažu ne radimo na koži zahvaćenoj aknama, kao i kod izuzetno osjetljive kože.

Kože koje su iz nekih razloga oštećene i jako iritirane, kuperozne kože ili kože zahvaćene seboreom nećemo odmah čistiti kako bismo izbjegli dodatnu iritaciju, već ćemo ravnotežu postići specijaliziranim tretmanima.

Mješovite, masne i problematične kože pokazuju veliku sklonost pojačanog lučenja sebuma i one ne smiju zaobilaziti ovaj tretman kako se nečistoće i sebum koji se nalazi u porama ne bi akumulirao te kako ne bi došlo do proširenih pora i upalnih procesa – tj. akni.

Suhim ili osjetljivim kožama se također preporučuje ovaj tretman jer su sklone miliumima (male bijele točkice ili kuglice koje se najčešće javljaju na području oko očiju,kapcima i na obrazima). Ako se miliumi ne čiste mogu se pojavljivati, tj.množiti u još većem broju.

Neposredno nakon tretmana sugerira se izbjegavati kućne pilinge barem tjedan dana. Dobrom dnevnom i noćnom njegom održat ćemo optimalnu hidrataciju.

I još jedno pravilo kozmetičke struke – izbjegavati puder – odnosno nanošenje make up-a barem 2 sata nakon tretmana.

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo