Dani oko Božića najopasniji za zdravlje srca - evo kako se zaštititi! - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri

Dani oko Božića najopasniji za zdravlje srca – evo kako se zaštititi!

Shutterstock

Osim zime same po sebi, i blagdansko razdoblje utječe na srce. Dani oko Božića i Nove godine su na “top listi” opasnih dana za pogoršanje srčanih bolesti ili čak smrti od kardiovaskularnih oboljenja.

Hladno zimsko vrijeme, boravak u zatvorenim prostorima, nedostatak vitamina D, promjene u odnosu dana i noći pridonose povećanom riziku od kardiovaskularnih oboljenja. Mnogi znanstvenici pokušali su istražiti što učiniti u hladnim zimskim mjesecima kako bi zaštitili svoje zdravlje i srce. Evo najvažnijih savjeta:

1. Zabundajte se i utoplite!

Hladno vrijeme uzrokuje sužavanje krvnih žila, povećava krvni tlak i može dovesti do češćeg stvaranja ugrušaka u krvotoku. Stoga je vrlo važno toplo se odjenuti.

2. Ne pretjerujte s hranom!

Nije zabranjeno povremeno se osladiti omiljenim zimskim delicijama, no pretjerivanje s masnom, slanom, ljutom i slatkom hranom zasigurno neće pridonijeti zdravlju vašeg srca i krvnih žila.

Unatoč zimi, pridržavajte se prehrane bogate povrćem, nemasnim mesom i pijte puno nezaslađenog biljnog čaja.

3. Ne zaboravite lijekove!

Iako će vam se dogoditi da koji put zaboravite popiti lijekove i unatoč tome osjećate se dobro, ne znači da je preporučljivo da si sami određujete doze lijekova i odlučujete koji lijek popiti a koji ne. U bilo koje godišnje doba pridržavajte se uputa liječnika i pijte lijekove upravo onako kako vam je vaš liječnik preporučio.

4. Vježbajte!

Ne zaboravite na svakodnevnu laganu tjelovježbu u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno. Možete se prošetati toplo obučeni ili gimnasticirati u svome domu. Ne zaboravite provjetriti prostoriju prije i poslije vježbanja.

5. Budite sretni i nasmijani!

Kratki, hladni, tmurni dani često kod ljudi izazivaju osjećaj letaragije, nezadovoljstva i nezainteresiranosti. To može utjecati na vaše svakodnevne navike, fizičke aktivnosti, prehranu i doprinijeti pogoršanju zdravstvenog stanja.

Pobrinite da budete dobro raspoloženi, šetajte, čitajte ili se družite s obitelji (pod uvjetom da vas ne čine nervoznim).

6. Ne budite ranoranioc!

Mnogi se tijekom zime bude ranije kako bi iskoristili što više od dana. To se ne preporuča srčanim bolesnicima. Naime, jutrom je tlak veći nego inače, luče se hormoni koji nam pomažu da se pokrenemo za dnevne aktivnosti. Međutim, u kombinaciji s bolestima srca takva stanja mogu izazvati pogoršanje srčane bolesti. Stoga se budite polako i zagrijte svoje srce za dnevne napore koji vas čekaju.

7. Cijepite se protiv gripe!

Nedavna istraživanja pokazala su da cijepljenje protiv gripe doprinosi čak 50%-nom smanjenju teških komplikacija srčanih bolesti poput moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca ili iznenadne srčane smrti.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo