Erektilna disfunkcija - Ordinacija.hr

Pitanje čitateljice:

Imam 31 godinu i sada sam u ozbiljnoj vezi. Javljam se radi problema s potencijom. Unatrag šest mjeseci se u nekim situacijama dešava da moja erekcija iznenada prestane i nakon toga ju teško postižem. U početku je to bilo rijetko, no kako se to nedavno dogodilo nekoliko puta za redom, postaje zabrinjavajuće. Prijatelj mi je preporučio tabletu sličnu Viagri i kad sam ju uzeo  sve je bilo kao ranije. Postoji li neko drugo rješenje? Hoću li trebati stalno uzimati tablete?

Hvala na odgovoru!

Odgovor psihijatra Igora Girotta

Nekadašnji naziv impotencija zamijenjen je izrazom erektilna disfunkcija i definira se kao nesposobnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za snošaj. To je problem koji može imati više uzroka. Općenito ih možemo podijeliti na organske i psihološke uzroke. Koji puta je uzrok “miješan” – kad manji fizička problematika potakne strah koji onda onemogućuje erekciju. Možemo reći i da sporadični neuspjeh erekcije ne znači i poremećaj.

Različiti uzroci erektilne disfunkcije

Organski su uzroci erektilnoj disfunkciji uglavnom bolesti koje zahvaćaju sam spolni organ, stanja nakon operacija (uglavnom prostate), ozljeda i neke kronične bolesti, na prvom mjestu dijabetes i ateroskleroza kao i neke sistemske i hormonalne bolesti. U tim slučajevima je ili zahvaćen živac ili je narušena cirkulacija krvi koja omogućuje erekciju. Koji put se taj problem javlja u sklopu liječenja nekih bolesti kao nuspojava uzimanja lijekova. Kako su često bolesti koje direktno uzrokuju erektilnu disfunkciju ozbiljne i pacijent je obično već u liječenju, tako se taj dodatni problem lakše može povezati s osnovnom bolesti. U slučajevima kad se sumnja na organski uzrok erektilne disfunkcije izbor je javiti se urologu, gdje u većini slučajeva ima pomoći.

Psihološki uvjetovana erektilna disfunkcija

Po nekim podacima se psihološka impotencija javlja u oko 5 posto opće populacije. Psihološki su uzroci također raznoliki. Erektilna disfunkcija pogađa u nekim slučajevima muškarce koji imaju neki psihički poremećaj, kao npr. depresiju, anksiozni poremećaj ili se javlja uslijed uzimanja nekih od lijekova koji služe za liječenje psihičkih poremećaja. Kad se javlja bez podloge neke druge kliničke dijagnoze tad je erekcija (ili penetracija) onemogućena uslijed psiholoških mehanizama koji su jedinstveni pojedincu. Općenito možemo reći da su to neki osjećaji, misli, stavovi, iskustva ili psihopatološki doživljaji koji na nekoj razini spriječe dosta kompleksan mehanizam stvaranja seksualne uzbuđenosti i erekcije. Još općenitije: nepodnošenje stresa može dovesti do erektilne disfunkcije.

U stvaranju poremećaja obično veliku ulogu igra psihološki efekt kojeg doživljaj da je snošaj neuspio ima na muškarca: sram i strah od neuspjeha “cementira” nove pokušaje. Koji put se slabost ili nemogućnost erekcije pretvori u gubitak seksualne želje, a može i značajno poremetiti partnerski odnos. Također treba spomenuti i obrnutu situaciju: problem erekcije može odražavati probleme u odnosu s partnericom. Osobito je tako u odnosima koji su opterećeni problemima o kojima se ne govori otvoreno, a izazivaju sumnju ili strah u odnosu. Zbog “dvosmjernog” utjecaja između erektilne disfunkcije i partnerske veze, koji puta nije lako odrediti što je primarno i da li ćemo preporučiti individualnu ili partnersku pomoć.

Kako si pomoći?

Ozbiljnim problemima koji se ponavljaju treba pristupiti jednako ozbiljno. Važno je ispitati mjeru u kojoj mogu pomoći različiti pripravci na tržištu i poslužiti se njima. Naravno da se u slučaju psihološki uvjetovane erektilne disfunkcije trajno uzimanje farmakoloških pomagala ne preporuča. Važno je posavjetovati se s urologom – andrologom, radi dijagnosticiranja i otklanjanja eventualnog urološkog problema, a nakon toga sa psihijatrom, također radi dijagnosticiranja i liječenja eventualnog podliježućeg psihičkog poremećaja ili problema. U većini slučajeva se preporuča psihoterapija i to različitih usmjerenja. Također je dobro razmotriti potrebu da se par javi u partnersku terapiju.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo