Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Evo još nekoliko načina kako učvrstiti vašu voljenu pozadinu…

Shutterstock

Jedna vježba – različiti rekviziti

Kako ja imam običaj reći, od Zagreba do Splita možete doći na različite načine i različitim putevima a jedino u čemu se dotična putovanja mogu razlikovati (osim prevoznog sredstva) su vrijeme provedeno na putu i razina udobnosti koju ćete iskusiti.

Upravo tako vam je i sa vašim trenažnim ciljevima – možete ih ostvariti na različite načine a odabir sustava treninga/rekvizita će utjecati na to koliko ćete brzo doći do vašeg cilja i da li ćete na tom putu iskusiti ozljede, jake muskulfibere ili će transformacija od A do B, teći onako kako piše u priručniku osnovnih Kinezioloških transformacija.

Ima tu dosta varijabli koje se moraju uzeti u obzir a ukoliko je vaš trener educiran i iskusan (pod educiran ne priznam tečajeve koji traju par mjeseci, već formalno obrazovanje i dodatne edukacije), vaša bi transformacija trebala biti bez prevelikih ‘grba na cesti’. Da, ‘zastoji’ su uvijek mogući ali, isto tako ih se može predvidjeti pravilnim testiranjem prije samog početka vježbanja; ali vratimo se mi na temu ovog članka……

Koji nam rekviziti stoje na raspolaganju?

Dakle, kao i kod globalnih ciljeva, tako i kod izbora rekvizita/vježbe imamo različite opcije koje nam stoje na raspolaganju a koju od njih ćemo izabrati, ponajviše ovisi o ciljevima koje moramo ostvariti na samom treningu odnosno o globalno cilju kojeg smo si zacrtali. Ne zaboravite da su vježbe i rekviziti samo sredstva za ostvarivanje naših ciljeva i ako tako postavimo stvari, onda ne postoje najbolje vježbe ili najbolji rekviziti, već samo one vježbe/rekviziti koje će nam u tom trenutku biti najoptimalnije.

S druge strane, postoji nešto što se zove adaptacija a ona je bitna u segmentu varijabilnosti trenažnog procesa, jer moramo znati da se naše tijelo navikava na konstantna identična opterećenja i da naš napredak ovisi i o varijabilnosti trenažnog procesa.

To ne moraju biti velike razlike već je dovoljno istu vježbu izvesti u drugom okruženju (npr. čučanj umjesto da odradimo sa šipkom, možemo odraditi sa duplim girjama) i vaše tijelo će itekako reagirati na razliku. Za sve ove sitnice se treba brinuti vaš trener, a vi bi trebali samo marljivo odrađivati zadano i ubirati plodove vašeg rada/znoja…..i naravno prehrane.

Kako jednu vježbu odraditi na različite načine?

S tom mišlju, pripremio sam jedan kratki prikaz kako jednu vježbu koju nas većina zna/izvodi (iskorak prema naprijed), možemo odraditi na različite načine te iako je riječ o istoj vježbi vjerujete mi da nam opterećenje ponajviše ovisi o rekvizitu kojeg koristimo a to nam je izuzetno bitno za samu pripremu treninga.

Tako na primjer, kod iskoraka sa šipkom ćemo primarno osjetiti noge, dok će iskorak sa gumom prvenstveno zahtijevati visoku stabilnost (što znači veliko opterećenje corea ) pa te tek onda angažman u nogama. Ukoliko iskorake odlučimo odrađivati sa parom bučica tada vaš trener mora znati da zbog stupnja slobode kojeg imate, vi sami možete odrediti da li ćete veće opterećenje prebaciti na ložu i gluteus prednje noge ili na kvadriceps stražnje noge (ukoliko ćete biti uspravni za vrijeme izvođenja vježbe).

Dakle kod iskoraka sa bučicama imamo slobodu postavljanja trupa u različite položaje dok je to isto malo otežano sa šipkom, pogotovo kod većih težina. Naravno to sa sobom odmah povlači i način opterećivanja koljena i zglobnih sustava koji se nalaze u istome, tako da ako se mene pita, za sve osobe koje imaju problema sa boli u koljenu, uspravan trup samo još potencira dotičnu bol te bi za takve osobe iskorak bučicama (barem u početku dok se ne ojača muskulatura donjih ekstremiteta) bio prihvatljivija opcija.

Kao i u svemu, vrhunski treneri barataju sitnicama i upravo te sitnice čine razliku između trenera koji vlada materijom i onoga koji misli da zna; a ne zaboravite da su sitnice plod obrazovanja (i kasnijih edukacija) te ponajviše iskustva kojeg dotični posjeduje……

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo