Fizioterapeut vas savjetuje kako se pripremiti za zimu - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Fizioterapeut vas savjetuje kako se pripremiti za zimu

Zima je godišnje doba uživanja i velikih izazova. Uživamo u ljepoti bjeline snijega, radosti zimskih rekreacija na ledu i snijegu: skijajući, sanjkajući se ili trčanjem po izazovnom tlu.

Uživanja nam nažalost mogu pokvariti ozljede koje su skrivili drugi sudionici aktivnosti oko nas ili koje smo izazvali mi svojom nepripremljenošću. Kada učestvujemo u grupnim zimskim aktivnostima važno je imati na umu da možda drugi sudionici nisu spretni i sigurni kao mi te nas nehotice mogu gurnuti i izazvati pad ili ozlijediti skijom, klizaljkom ili sanjkama pa izazvati veću traumu kao što je prijelom kosti ili iščašenje zgloba.

Najvažnije je znati da niske temperature zraka izazivaju pojačanu aktivnost tijela da nas zagrije na „radnu „temperaturu a vrlo važna je dobra hidratiranost tijela to jest pijenje puno tekućine vode ili neutralnih čajeva koji dodatno zagrijavaju tijelo.

Potrebno je izbjegavati alkohol(žestice) u većim količinama , a možete se u blagdansko vrijeme počastiti toplim kuhanim vinom. Nikako ne bismo smjeli konzumirati puno kave (bez pijenja vode uz nju) ili jake čajeve koji pospješuju mokrenje i gubitak vode iz tijela. Zagrijana odjeća i obuća prije izlaska će nam omogućiti da se tijelo adekvatno pripremi za hladnoću i aktivnosti.

A na što upozoravaju fizioterapeuti?

Bez obzira u kojoj vrsti obuće su vaša stopala ( čizme sa ili bez petnog povišenja, pancerice, klizaljke) važno je da su dovoljno široke i uz obučene dodatne čarape, da se prsti mogu micati a da gležnjevi ne tiskaju stjenke i izazovu žuljeve. Moramo shvatiti da većina osoba zimi često zaboravi na stopala i prste koji utrnu i ugroze balans cijelog tijela. Stoga je važno vježbati stopala kod kuće, redovito, kako bi tijelo prepoznalo dobre pozicije i iskoristilo znanja za zimske povećane aktivnosti.

Ovako izgleda pravilna njega osjetljivih ruku i stopala zimi!

Uključite cijelu obitelj i na toplom podu skinite čarape i uvježbajte nekoliko vježbi stopala!

  • Protrljate stopalima po podlozi i upoznajte se sa podlogom. Potrebno je da ste svjesni oslonca svim prstima, prednjim dijelom stopala, vanjskog dijela i pete u centralnoj poziciji. Ako osjećate da petu jače trljate unutarnjom stranom morate rotirati koljeno prema van i osjetiti oslonac srednjim i vanjskim dijelom stopala.
  • Nakon upoznavanja i registracije da vam stopala stoje previše nagnuta na unutarnju stranu važno je pokušati rotirati koljeno van stisnuti mišiće stražnjice i osloniti se tako da imate u isto vrijeme oslonac prstima (i palcem koji se često zaboravi) vanjskom stranom stopala i petom. Zadržite poziciju neko vrijeme da se tijelo navikne na ovu aktivnost uvijek kada stojite na toj nozi.
  • Ne odižite prste od podloge a pokušavajte jako raširiti sve prste. Vjerojatno ćete u početku imati problema i nećete znati kako , ali započnite idejom da se palcem oslonite a ostalim prstima klizite u stranu pa priljubite sve prste zajedno. U drugom pokušaju učvrstite prste na podlogu i pokušajte odmaknuti palac. Ako vas uhvati grč u stopalu ne brinite. Malo masirajte područje i istegnite tkivo tako da držite barem minutu da se fascije uspiju naviknuti na novu poziciju.
  • Podižite prste visoko u zrak, i palčeve, tako da oslonac stopala ostane na prednjem dijelu.
  • Tiskajte prstima jako o podlogu tako da ne odižete pete od podloge
  • Na kraju uzmite jednu tanku tkaninu ili šal i pokušajte je prstima cijelu sakupiti pod stopala koja su cijelo vrijeme oslonjena petom. Kada sve sakupite gurajući savinute prste naprijed odgurnujte tkaninu dok je ne ispravite.
  • I za veselje jedno takmičenje. Stanite na jednu nogu ne držeći se za nešto ili nekoga i mjerite koliko vremena možete balansirati , ali tako da vam gležnjevi stoje ravno i da ne naslanjate nogu na unutarnju ili vanjsku stranu.

Naravno da svaku vježbu treba ponoviti nekoliko puta sa obje noge a i takmičenje u ispravnom stajanju na jednoj nozi treba održati za obje noge. Ovim vježbama ste pripremili stopala i gležnjeve za klizavice i neravnine tijekom zimskog perioda. Sretno i spretno hodajte u zimi i uživajte u zimskim radostima

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo