Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

I ako imate dijabetes možete uživati u hrani, evo kako!

Dijabetes ili popularno zvano šećerna bolest danas je sve raširenija bolest s kojom živi sve više i više ljudi – djece, mladih i starih.

Svakodnevica s ovom bolesti nije ponekad laka ali promjenom životnih navika i brigom o svim aspektima zdravlja, moguće je podići kvalitetu življenja. Jedan od ključnih vitamina za svakog pojedinca, pa tako i posebno za one čiji je imunitet oslabio svakodnevnom borbom s bolesti.

Dijabetes (diabetes mellitus) ili šećerna bolest je poremećaj metabolizma karakteriziran povišenom razinom šećera u krvi zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina na stanice ili oboje.

Inzulin je hormon kojeg luči gušterača

Inzulin ima ulogu propuštanja šećera (glukoze) u stanice. Glukoza je osnovni izvor energije za ljudsko tijelo. Kod dijabetesa gušterača proizvodi premalo inzulina da bi omogućila da sav šećer koji unesemo hranom iz krvi pređe u mišiće i druge stanice koje proizvode energiju. Koji su simptomi dijabetesa? Često i obilno mokrenje, žeđ, glad, gubitak na težini, umor/slabost, zamagljen vid.

Benigna hiperplazija prostate – koliko znate o ovoj bolesti?

Postoje dva tipa šećerne bolesti

Tip 1 je autoimuna bolest, pri čemu organizam počinje stvarati antitijela na vlastitu gušteraču što rezultira njenim uništenjem te nemogućnošću da izlučuje inzulin. Zbog toga se zove i o inzulinu ovisna šećerna bolest te zahtjeva liječenje inzulinom za razliku od šećerne bolesti tipa 2.

Dijabetes tip 2 najčešći je oblik. Obično se javlja u odrasloj dobi, najčešće nakon četrdesete godine. Kod osoba s tipom 2 tijelo proizvodi inzulin, ali u nedovoljnim količinama. Glavni uzrok tog tipa šećerne bolesti je tzv. zapadnjački način života pri čemu se javlja neosjetljivost stanica na inzulin, zbog čega ne može glukoza ući u stanice nego ostaje u krvi i uzrokuje povišenu koncentraciju glukoze.

Gestacijski dijabetes u trudnoći – kako se prevenira i liječi?

Izbor odgovarajućih namirnica

U slučaju da vam je dijagnosticiran neki oblik dijabetesa možete i dalje uživati u velikom izboru hrane, ali pod uvjetom da se zdravo hranite. U početku to može se činiti teškim, ali valja imati na umu da su izbor hrane i vaše prehrambene navike važne radi nadziranja dijabetesa i dugoročnog zdravlja.

Jedite tri obroka dnevno, nastojte ne preskakati obroke i svakog dana pravite dovoljan vremenski razmak između doručka, ručka i večere.

Nastojte ponajprije jesti hranu koja se sporo apsorbira (koja ima niski glikemijski indeks) jer takva hrana neće znatno poremetiti razinu glukoze (npr riža, integralni kruh, mladi krumpir, zobena kaša i pahuljice itd..). Smanjite unos masnoća, osobito zasićenih masti. Koristite nezasićene masti i ulja osobito jednostruke (maslinovo ulje). Preporuča se jesti i barem dvije porcije plave ribe tjedno, npr. Sardinu, losos, skušu koje su bogate omega 3 masnim kiselinama.

Dijabetes mellitus je jedan od najčešćih metaboličkih poremećaja koji uzrokuje mikro i makro vaskularne komplikacije. Uz hiperglikemiju kod šećerne bolesti javlja se i hiperlipidemija (poremećaj povišenih masnoća u krvi).

Vitamin C je poznat kao vitamin koji ima veliki benefit na serumske lipide ali i glikirani hemoglobin (HbA1c). U jednoj studiji, 84 pacijenata s dijabetesom tipa 2 dobivali su od 500 mg do 1000 mg vitamina C dnevno u 6 tjedana. Mjerene su razine triglicerida, ukupni kolesterol te LDL (loš kolesterol niske gustoće) prije i poslije konzumacije vitamina C. Nakon 6 tjedana primijećeno je značajno smanjenje serumskih vrijednosti lipida u krvi. Natrijev askorbat je oblik vitamina C koji spaja sve njegove dobre učinke, a ujedno je blag za želudac kod osoba koje pate od žgaravice ili GERB-a.

Zato, ovu zimu dočekajte spremni uz natrijev askorbat doprinesite podizanju svog imuniteta.

Kako vježbati ako imate dijabetes?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo