Koliko danas vrijedi ručni rad? Možemo li uopće izreći neku cijenu koja bi mogla biti racionalna uloženom radu za stvari koje se ne izrađuju strojno? Vjerojatno teško.
Oduvijek su me fascinirale stvari koje se rade na starinski i situacijski način. Stvoriti nešto svojim rukama je za istinskog stvaratelja vjerojatno neprocjenjiva stvar za koju on nikada neće dobiti onoliko koliko bi ponudio nekome. Zaista?!
Naime takvi ljudi su dubljih svjetonazora i ne vrti im se sve oko materijalnog ili kako još znamo reći „površnog“. Takvi majstori žive i u južnokineskim planinama gdje raste jedan od najljepših blaga u svijetu – čaj imenom Jade Pearl.
Prije više od 100 godina, samo najfiniji i najmlađi listovi tog zelenog čaja koji raste na planinama južne Kine ljudi su počeli ručno prerađivati 6 puta i motati ga u male perle tj. “bisere“. U sam proces uključeni su i cvjetovi jasmina koji se sjedinjuju s listovima zelenog čaja i čine te male perle koje su postale jedinstvene kako po svom izgledu tako i po ljekovitim svojstvima koji ovaj složeni proces čini neprocjenjivim blagom za ljubitelje Jade Pearl čaja.
Zamislite koliko vremena treba vještim rukama da stvore jednu kompaktnu perlicu koja u sebi krije blago južnokineske planine? Naravno, te vještine dovele su prave majstore čajeva do automatizma koji su postali pravi virtuozi u tom, nazovimo ga umjetničkom djelu. Shodno tome, kao što sam i u uvodu napisao, cijena od 180 kuna za 100 grama je proporcionalna uloženom vremenu i vještini.
Svega 6-7 perlica je potrebno za pripremu napitka koji nakon što ga prelijemo vodom od 70 stupnjeva izbaci na površinu „bisere“ koje nam ubrzo otvore svoje blago i podare unikatnu boju sličnu boji nekog prestižnog šampanjca. Epitet „šampanjac među čajevima“ i nije onda dobio bez razloga jer kad ga kušate teško se odvojiti od njega.
Tanja & Goran