Kako fizioterapija pomaže u liječenju ginekoloških tegoba - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Kako fizioterapija pomaže u liječenju ginekoloških tegoba

Foto: Shutterstock

Sve je veći broj ginekoloških problema kojima je uz odlazak ginekologu, neophodan timski pristup koji uključuje veći broj specijalista različitih područja.

Fizioterapija, manualna terapija kao i prirodne metode liječenja su sastavni dio kvalitetnog pristupa liječenju i pomoći kod tretiranja brojnih ginekoloških problema.

Najčešći razlozi dolaska na terapiju iz ginekološkog aspekta su:

  • bol u zdjeličnom području i leđima
  • prolapsi organa zdjelice
  • inkontinencija
  • razdvajanje (diastaza) ravnog trbušnog mišića
  • tretmani i vježbe prije i nakon poroda
  • stanje nakon ginekoloških operativnih zahvata (prostatektomija, histerektomija)
  • promjene posture, disbalans zdjelice

Izbor terapijskih procedura u liječenju ginekoloških problema nužno je individualan i holistički, a najbolji rezultati se postižu kombinacijom više pravilno odabranih procedura.

FIZIOTERAPIJSKA PROCJENA POSTURE

Uz pregled medicinske dokumentacije i uzimanje anamneze procjenjuje se postura (držanje tijela, usklađenost djelova tijela jednog u odnosu na drugi). Ona obuhvaća plantograf, procjenu stopala, svih zglobova ekstremiteta, evidentira sve mišićno-ligamentarne prenapregnutosti koje utječu na oblik i funkciju kralježnice, te specifične ortopedske, neurološke ili testove iz manualnih terapija. To je baza za određivanje fizioterapijskih procedura, duljine i učestalosti tretmana. Ova usluga je obavezna kod prvog dolaska korisnika.

MANUALNA TERAPIJA

Podrazumijeva rad terapeuta s klijentom, individualno. Terapeut, isključivo radom ruku, primjenjuje tehnike određene manualne terapije koju smatra adekvatnom s obzirom na posturalni status. Osnovni cilj je uklanjanje tenzija i blokada unutar tkiva koje narušavaju funkciju, pokretljivost i vitalitet tijela. Najbolji primjer je tretman ožiljka nakon carskog reza, uslijed kojeg može doći do stvaranja priraslica unutar zdjelice što može uzrokovati bol u području zdjelice i kralježnice.

Često nastaje problem opstipacije što stvara opterećenje na mišiće zdjeličnog dna koji su bitan potporni sustav urogenitalnim organima i tijelu u cjelini. Dugoročno dolazi do njihovog slabljenja i pojave inkontinencije te razvoja posturalnog disbalansa manifestirajući se bolom u određenim dijelovima tijela.

VJEŽBE POSLIJE PORODA

Primjena vježbi za održavanje funkcionalnosti i fizičke aktivnosti nakon poroda. Vježbe su prilagođene fazama tjelesne prilagodbe tijela nakon poroda, odnosno povratku tijela u stanje prije trudnoće. Specifične vježbe se primjenjuju kod žena s dijastazom m. rectus abdominisa i žena koje su rodile carskim rezom (tretman ožiljka) koji su čest uzrok bolnih i disfunkcionalnih stanja u tijelu.

TRETMAN INKONTINENCIJE

Primjena vježbi za jačanje i uspostavu funkcije mišića zdjeličnog dna. Vježbe su prilagođene funkcionalnom statusu mišića zdjeličnog dna. Primjenom BIOFEEDBACK APARATA s površinskim i vaginalnim elektrodama postiže se bolja kontrola i kontrakcija mišića zdjeličnog dna zbog vizualne i zvučne povratne informacije. Manualnim tretmanima i vježbama tretira se pozicija i mobilnost abdomena, zdjelice i donjih ekstremiteta ukoliko su prisutne restrikcije i blokade u tim područjima koje ograničavaju pravilnu aktivaciju mišića zdjeličnog dna i nepovoljno utječu na smještaj urogenitalnih organa.

AVIVA DANCE

Sastoji se od nekoliko sistema vježbi specifično kreiranim za žene koje imaju problema s menstrualnim ciklusom, menstrualnim grčevima, PMS-om, menopauzalnim simptomima (osobito uranjenom menopauzom), fibroidima, cistama na jajnicima i plodnošću. Vježbe povećavaju cirkulaciju krvi u zdjelici i urogenitalnim organima i usklađuju reprodukciju spolnih hormona. Na potpuno prirodan način (pokretom), bez vanjskih intervencija, uspostavlja se kontrola nad vlastitim tijelom. Vježbati mogu i žene bez navedene problematike, radi prevencije i održavanja optimalne funkcije urogenitalnih organa i spolnih hormona. Raznolikost pokreta, ritam i glazbena pratnja čine ih zanimljivim i zabavnim treningom za uspostavljanje i održavanje zdravlja, fizičke kondicije i lijepo oblikovanog tijela.

BEMER TERAPIJA

Dokazano efikasan fizikalni agens, koji pomoću višedimenzionalnog signala vrlo djelotvorno stimulira ograničenu ili vrlo oslabljenu mikrocirkulaciju u ljudskom tijelu. Mikrocirkulacija je funkcionalno najvažniji dio ljudskog krvotoka koja se događa u posebno razgranatoj mreži najmanjih krvnih žila. Time se tkiva i organi opskrbljuju hranjivim tvarima i kisikom, uklanjaju se krajnji produkti metabolizma i aktivira se imunološki sustav. Specifično ginekološki potpomaže zacjeljenju rana i oporavku tijela nakon operacija, djeluje protuupalno i biostimulativno kod upala i infekcija urogenitalnog sustava, vitalizira mišiće zdjeličnog dna i trbuha.

RELAKSACIJA

Ponekad je za žensko zdravlje potrebno samo odvojiti vrijeme za sebe i opustiti se ili priuštiti si nešto za vlastito uživanje i ljepotu. S tom svrhom primjenjuju se relaksirajuće i vitalizirajuće masaže tijela, limfne drenaže te određeni manualni tretmani.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo