Kako iz životnoga nereda načiniti životni red? - Ordinacija.hr

U par situacija uhvatila sam samu sebe kako promišljam o jednom jedinom pitanju – treba li to meni? Zasigurno ste se i sami našli u sličnim situacijama kod kojih ste dvojili.

Trebam li novi lak za nokte, trebam li novo kuhinjsko pomagalo, trebam li novu torbu i niz drugih sličnih pitanja. Što uistinu svakome od nas treba? U svakodnevnici koja je kaotična, u susretima koji su površni, u obvezama koje su nametnute malo je vremena za promišljanje o bitnim i nebitnim sadržajima dana. Živimo dan po dan, iz sata u sat s mislima koje skrivamo od sebe i drugih. Ponekad mi se čini kao da smo postali dio globalno zatupljene vrste u kojoj je imati, a ne biti imperativ.

Savjeti za životni red

Za svakoga od nas životni red ima drugo značenje. Velikom broju pojedinaca životni red se temelji na životnim rutinama i uhodanim navika dok drugi životni kaos i nered definiraju životnim redom. Neovisno o mjerilima i pojedinačnim kriterijima svatko od nas želi ili prikriveno žudi za harmonijom i mirom. Kako bi uistinu nešto promijenili u životu potrebno je mijenjati navike koje nam ponekad donose više problema nego koristi.

Minimalistički život

Nedavno sam čula da se u bliskoj budućnosti uvodi zakon o oporezivanju stambenog prostora. Drugim riječima, uz sva davanja i doprinose kao što je komunalni, vodni doprinos, pričuva, oporezivat će se i stambeni prostor. Navedeno me je potaknulo da se upitam treba li nama uistinu sve to što imamo. Ako već moramo plaćati sve doprinose, koliko oni nama doprinose u svakodnevnici? Koliko oni čine život sadržajnim ili je to samo naša potreba da u moru bezimenih budemo netko tko ima nešto?

Vježbom do promjene

  • Prije nego posegnete za karticom u mahnitoj potrebi da kupite novo kuhinjsko pomagalo samo se zapitajte: Mogu li bez toga? Ako je vaš odgovor ne, nemojte kupovati nešto što će vam dodatno zatrpati policu.
  • Očistite ormar od nagomilane odjeće. Proljetno spremanje za većinu je razdoblje kada zamjenjujemo jednu vrstu garderobe drugom. Pravo je vrijeme da svu odjeću koju iz sezone u sezonu ne koristite, poklonite u dobrotvorne svrhe.
  • Načinite red u digitalnom životu. Gotovo da je postalo neobično imati jedan mobitel. Većina posjeduje jedan privatni i drugi poslovni. Ako ste vezani uz posao, budite sigurni da vas nitko neće nazvati kako bi devastirao vašu privatnost.
  • Male probleme nastojte odmah riješiti prije nego li se pretvore u velike. U narodu bi rekli – ono što možeš odraditi danas ne ostavljaj za sutra.
  • Kao što planirate vrijeme za obaveze, planirajte vrijeme i za razonodu.
  • Održavajte red u prostoru kojem živite ili radite. Uredan prost i pospremljene stvari pomažu otvaranju uma za nove aktivnosti.
  • Ograničite navike trošenja novca na redovne troškove i izvanredne troškove. Sve ostalo stavite na čekanje toliko dugo da možete sabrano promisliti koliko vam je nužno i prijeko potrebno.
  • Prije nego se odlučite promijeniti jedan komad namještaja drugim iskoristite kreativni potencijal promišljajući – kako od staroga napraviti novo.
  • Jesti zdravo ne znači napuniti hladnjak svim mogućim namazima, suhomesnatim proizvodima, gaziranim pićima. Jesti zdravo znači puno više od navedenog.
  • Umjesto da njegujete fejk prijateljstva s poznatim i manje poznatim pojedincima, vježbajte prijateljstvo sa samim sobom. Nakon što upoznate dobro sebe stekli ste platformu da uistinu prepoznate vrednote drugih.   

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo