Jadranka Boban Pejić, prvo ime prirodne prehrane u Hrvatskoj i
suosnivačica ustanove Makronova, predstavlja nam osnovna načela
prehrane prema makrobiotičkim načelima, koja podrazumijevaju
individualno prilagođavanje. Nadamo se da će vas ove osnovne
informacije potaknuti da makrobiotička načela proučavate i provodite u
svom svakodnevnom življenju.
Namirnice koje treba konzumirati umjereno ili izbjegavati
- meso, jaja, masnoće
životinjskog porijekla, perad, mliječni proizvodi,, uključujući maslac,
sireve i sl. - tropsko i suptropsko
voće i voćni sokovi, gazirana pića, napici poput kave, crnog čaja te svi
aromatski i stimulirajući napici; - šećer, saharin i drugi
umjetni zaslađivači (umjesto njih se koriste zaslađivači od žitarica, kao
što su ječmeni slad, rižin sirup i sl.); - sve umjetno obojene,
konzervirane, tretirane ili kemijski obrađene namirnice: sve rafinirane
žitarice, brašna i njihovi proizvodi, masovno proizvedene industrijske
namirnice, kao i sve namirnice u limenkama te zamrznute namirnice; - žestoki začini, bilo
kakve aromatične, stimulirajuće namirnice te različite vrste maka i octa
sintetskog porijekla.
Dodatne preporuke
- Ulje za kuhanje treba
biti biljnog porijekla, nerafinirano, najbolje hladno prešano. Preporučuje
se maslinovo, suncokretovo, tamno i svijetlo sezamovo te kukuruzno i
bučino ulje. Ulje treba koristiti u malim količinama. - Najbolje je koristiti
morsku sol i fermentirane začine kao miso, tamari, shoyu, koji su
proizvedeni na tradicionalan način, bez dodavanja šećera i kemikalija.
Začinske trave treba koristiti umjereno i ne ponavljati stalno iste
kombninacije te mijenjati začine u skladu s godišnjim dobom.
Preporučuju se sljedeći dodaci jelima:
- gomashio (sezam i sol)
u omjeru 18 žlica sezama na žlicu soli - prah od pečenih algi –
kombu i wakame - umeboshi šljive
- tekka – začin za
posipavanje žitarica od korjenastog povrća i misa - shiso – prah za
posipavanje žitarica
Ritam prehrane
Jedite
redovito dva do tri puta na dan, onoliko koliko želite, pod uvjetom da
slijedite preporučene omjere namirnica i da dobro žvačete. Izbjegavajte jesti
neposrtedno prije spavanja, najbolje je ne jesti ništa tri sata prije spavanja.
Kada ste žedni, pijte umjereno – ako ste često žedni, možda je hrana koju
jedete preslana. Savjeti iskusnog zdravstvenog savjetnika i učitelja kuhanja
mogu vam biti od velike pomoći.
Važnost kuhanja
Ispravna
priprema hrane od presudne je važnosti u primjeni makrobiotičkih načela. Stoga
je bitno educirati se o primjeni makrobiotičkih načela, prije svega polaziti
kvalitetne programe kod iskusnih stručnjaka. Nakon edukacije lako je
nadopunjavati znanje i slijediti recepte u kuharicama.
Sve
navedene informacije i smjernice su općenite i nužno ih je individualno
prilagoditi te prilagoditi godišnjem dobu i ciljevima koji se žele ostvariti.
Svima koji žele primjenjivati načela makrobiotičke prehrane i življenja uopće,
preporučujem kvalitetnu i sustavnu edukaciju te mnogo istraživanja i dobre
volje!
Imate
li pitanja? Slobodno pišite na adresu: info@makronova.com