Kako pametno smršaviti - Ordinacija.hr

Bračni par Harvey and Marilyn Diamond u svojim knjigama o zdravoj prehrani iznose zanimljive statistike američkih znanstvenika da su ljudi, kojima je tjelesna težina za 15 posto manja od standardne idealne težine, najotporniji su na degenerativne bolesti, najzdraviji i najdugovječniji.

Opasnosti ekspres-dijeta

Ipak, prije nego požurite izgubiti gore spomenutih 15 posto, pročitajte dvije važne napomene, koje naglašavaju suvremeni nutricionisti.

Prva: 15 posto manja tjelesna težina u pravilu znači i bolje zdravlje, ali ako je skidanje tih 15 posto bilo forsirano u krakom razdoblju, onda to može donijeti više štete i opasnosti nego koristi. Samo umjerena i polagana dijeta dat će dobre rezultate i neće biti opasna za zdravlje. I druga: psiholozi upozoravaju da smanjivanje težine ne smije biti praćeno jakim subjektivnim osjećajem “mučenja”, “žrtvovanja” ili “teškog odricanja”, jer će u tom slučaju krajnji rezultat biti ne samo loše psihičko stanje, nego i kraći životni vijek!

Za mršavljenje i kralješnicu

Današnja vježba izvanredna je za poboljšanje vitke linije, ali i za kompletno zdravlje zbog blagotvornog djelovanja na kralješnicu.

Vježba “Spomenik”: U početnom položaju klečeći na jednom koljenu, uz udisaj raširite ruke u visini ramena, malo zadržite dah, a zatim se uz izdisaj savijte dotičući prstima petu kao na slici. Uz novi udisaj polako se opet podignite i raširite ruke, a zatim ih u mirni izdisaj spustite uz tijelo. Nastavit se pokretima mijenjajući stranu…

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo