Opisali smo psihološke korake koje smo identificirali i opazili u procesu pojave bolesti. Važno je shvatiti da se mnogi koraci odvijaju na nesvjesnoj razini, tako da pacijent uopće nije svjestan da u tome uopće ima udjela.

Svrha objašnjenja psiholoških koraka koji spiralno vode bolesti jest postaviti temelj s kojeg pacijent može krenuti prema oporavku.Kad osvijeste spiralni proces u razvoju svoje bolesti, mnogi pacijenti poduzimaju prvi korak kako bi promijenili tijek događaja. Promijenivši stavove i ponašanje, mogu utjecati na to da povrate zdravlje.

Zamijetili smo četiri psihološka koraka koji se odvijaju u spirali što vodi do oporavka:

1. Dobivši dijagnozu smrtonosne bolesti, pojedinac dobiva i novu perspektivu prema svom problemu. Pravila po kojima je dotada živio više ne postoje, problemi koji su mu se tada činili veliki postaju besmisleni. Posljedica toga jest da bolest čovjeku dopušta da se ponaša onako kako mu se nikada prije nije činilo dopustivim. Sada može izraziti potisnuti bijes i neprijateljstvo, osjeća da mu je napokon dopušteno potvrditi samoga sebe. Tek bolest mnogima dopušta da kažu NE.

2. Osoba donosi odluku da će promijeniti ponašanje i biti drukčija. Bolest često ukida pravila, iznenada se pojavljuju nove mogućnosti. Kako se ponašanje mijenja, do tada nerješivi sukobi mogu pokazati znakove poboljšanja. Osoba uviđa da ima moć razriješiti probleme ili se s njima uhvatiti u koštac. Također otkriva da kršenjem starih pravila svijet nije propao te da promjene ponašanja nisu izazvale gubitak identiteta. Na taj način ostvaruje se veća sloboda ponašanja i pojavljuje se mogućnost izbora. Kada se oslobode potisnuti osjećaji povećava se psihološka energija i depresija nestaje.

3. Fizički procesi u tijelu odgovaraju na osjećaje nade i obnovljene želje za životom, stvarajući snažniji ciklus novog mentalnog stanja: obnovljena nada i želja za životom potiču tjelesne promjene koji dovode do boljeg zdravlja. Budući da um, tijelo i emocije djeluju kao sustav, promjene psihološkog stanja dovode do promjene tjelesnog stanja. To je ciklus koji traje. U većini slučajeva taj proces ima svoje uspone i padove.

4. Pacijent koji se oporavio osjeća se “bolje nego ikada”. Karl Menniner, utemeljitelj klinike za pacijente koji su se oporavili od borbe s mentalnom bolešću kaže da su se često osjećali bolje nego ikada prije, što znači da je stanje emocionalnog zdravlja u kojem sada uživaju zapravo mnogo bolje od onoga što su smatrali “dobrim” prije nego što su se razboljeli. Mnogim se pacijentima koji su aktivno sudjelovali u svom oporavku stav prema životu promijenio nabolje. Takvi ljudi očekuju da će sve biti dobro i više se ne osjećaju kao žrtve.

Očekivanja u pogledu raka i njihov učinak na oporavak

Sigurno ste poznavali ili čuli za naizgled zdravu, snažnu osobu koja je umrla gotovo odmah nakon što joj je dijagnosticiran rak. Takve bolesnike često uplaši spoznaja da imaju rak, a očekivanja u pogledu vlastite sposobnosti preživljavanja toliko su im negativna da neki među njima nakon postavljanja dijagnoze i ne napuste bolnicu. U takvim slučajevima tijek bolesti mnogo je brži nego što su liječnici pretpostavljali. Kako bi objasnili takve slučajeve, liječnici često govore da su pacijenti “odustali”. Nasuprot njima, često se srećemo sa slučajevima u kojima su pacijenti nakon dijagnoze zadržali pozitivna očekivanja i neuobičajeno se brzo oporavili.

Kada pacijent govori o pozitivnim očekivanjima govoreći kako neće umrijeti ili kako će “pobijediti bolest”, a onda se sklupča u krevet i navuče prekrivač preko glave, ne odlazi na posao i ponaša se u skladu onoga što govori, očito je da zapravo ne posjeduje čvrsto uvjerenje da će sve dobro završiti.

Važno je OČEKIVANJE. Ako pacijent očekuje oporavak vjerojatno će sve poduzeti da se oporavi. Tada se oporavak može dogoditi. Nikako drugačije.

Psihološka istraživanja dokazala su učinak “samoispunjavajućih proročanstava” na rezultate navodno objektivnih znanstvenih eksperimenata. Najznačajnije otkriće velikog istraživanja bilo jest da pozitivni stav prema liječenju bolje pretkazuje reakciju na liječenje nego težina bolesti.

Odnosno, teško bolesni pacijenti s pozitivnim stavovima bolje su se oporavili od pacijenata koji su bili u relativno boljem stanju, ali su imali negativne stavove.

Često se događa da ne znamo razlučiti popratne pojave koje prate liječenje. Često čujemo da je mučnina, primjerice, popratna pojava stanovitih oblika liječenja, ali mnogi bolesnici osjete mučninu već pri samom dolasku u bolnicu na liječenje. Tada postavljamo pitanje: Izaziva li mučninu liječenje ili uvjerenje?

U nastavku: negativna socijalna uvjerenja o raku i njihovi učinci.

 

VICTUS – life menagement center, Zagreb, 091-333-9999, ili na mail :
kalaposv@gmail.com ili putem portala www.ordinacija.hr.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo