Kolumnisti i blogeri: Kad tijelo traži više

Kako prevenirati bolesti urinarnog trakta uz dodatke prehrani?

Foto: Shutterstock

Ako ste ikada imali infekciju mokraćnog sustava, znate da ona nije nimalo ugodna. Infekcija mokraćnog sustava je ozbiljan problem koji pogađa milijune ljudi, ona je zapravo druga najučestalija infekcija u ljudskom organizmu.

Premda su joj žene sklonije, ni muškarci nisu imuni na nju. Povećana prostata, primjerice, može usporiti protok urina i povećati rizik od infekcije.  Što vam je činiti?

Godinama se smatralo da je odgovor u soku od brusnice, bar kratkoročno. Čini se da ta narodna mudrost nekoliko desetljeća kasnije dobiva i svoj znanstveni temelj. Mnoga istraživanja pokazuju kako spojevi u brusnicama i soku od brusnica imaju sposobnost održavanja zdravlja mokraćnog sustava.

Infekcija mokraćnog sustava

Urin je obično sterilan i u njemu nema bakterija, ali ponekad se sitni mikroorganizmi, poput bakterija iz probavnog sustava, uspijevaju probiti do početka uretre i tamo se razmnožavaju. Infekcija vreba kada se to dogodi. Infekcija koja se dogodi u uretri zove se uretritis, a dospije li u mjehur, zove se cistitis. Priroda je mokraćni sustav osmislila na način koji sam po sebi sprječava infekcije, jer već sam tok urina čisti sustav od bakterija. No, kao i svaki obrambeni sustav i ovaj može zakazati, pa dolazi do infekcije. I to često. Barem jedna od pet žena najmanje jedanput godišnje ima cistitis. Odgađanje mokrenja, kad postoji potreba za njime, može povećati vjerojatnost nastanka infekcije mokraćnih puteva. Čimbenik koji doprinosi nastanku cistitisa može biti i slaba osobna higijena.

Brusnica može čak i spriječiti infekcije mokraćnog sustava

Brusnice sadrže važne spojeve zvane proantocijanidini, koji su vjerojatno odgovorni za djelovanje brusnica na infekcije mokraćnog sustava. Bakterije odgovorne za većinu infekcija su dobro poznate E.coli. U jednom istraživanju, jedna čaša soka od brusnica spriječila je zadržavanje E.coli u urinu kod šestero ispitanika. Proantocijanidini iz brusnica strukturno su drugačiji od onih u drugom voću, čime se objašnjavaju jedinstvena antibakterijska svojstva brusnica. Najbolje od svega jest što najnovija istraživanja ukazuju na to da brusnice mogu čak i spriječiti infekcije mokraćnog sustava.

Britansko istraživanje iz 2001. otkrilo je kako se kod žena koje su redovito pile sok od brusnica tijekom godine dana pokazao statistički značajan pad rizika od nastanka infekcije za 20%, dok je drugo istraživanje pokazalo da uzimanje tableta s ekstraktom brusnice ili pijenje nezaslađenog soka od brusnice značajno smanjuje broj pacijenata koji su imali infekciju mokraćnog sustava.

Ako osjetite peckanje za vrijeme mokrenja, počnite s vitaminom C i brusnicom. Vitamin C zakiseljuje mokraću čineći mjehur manje pogodnim mjestom za rast štetnih bakterija, a osim toga jača i imunološki sustav organizma. Brusnica također zakiseljava organizam, ali i, ono što je važnije, sprječava vezanje bakterija za sluznicu mokraćnog sustava. Ovi se dodaci prehrani mogu uzimati zajedno s Echinaceom, koja jača imunološki sustav. Uz to pijte dovoljno tekućine, barem jednu čašu vode svakih sat vremena, da isperete bakterije i toksine iz tijela. Ako liječnik potvrdi infekciju, vjerojatno će Vam dati antibiotik. Nažalost, antibotici ubijaju i „dobre“ bakterije, koje u probavnom i mokraćnom sustavu sprječavaju rast štetnih bakterija. Probiotici su osobito korisni osobama koje uzimaju antibiotike jer obnavljaju dobre bakterije.

PREPORUKE ZA UZIMANJE DODATAKA PREHRANI

Vitamin C

Doza: 250 mg svaka 2 sata, prema toleranciji.

Savjet: Smanjite dozu ukoliko dobijete proljev

Brusnica

Doza: 400 mg ekstrakta 2 puta na dan

Savjet: kao alternativu, pijte 300 ml čistog, nezaslađenog soka od brusnice na dan

Echinacea

Doza: šalica čaja od Echinacee nekoliko puta na dan

Savjet: Echinacea se može pomješati s kanadskom žutikom ili koprivom

Probiotici

Doza: dvije kapsule tri puta na dan na prazan želudac ili pojedite dva do tri probiotička jogurta tijekom dana

Savjet: uzimajte kulture Acidophilus ili Bifidus ili njihovu mješavinu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo