Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Kako prirodno liječiti ubode komaraca? Aloe vera, lavanda i mentol pomažu

Mnogi insekati u našem području potječu iz tropskih ili suptropskih područja. U našem su podneblju pronašli povoljan okoliš, posebice ljeti (visoka temperatura i vlaga), ali i zimi u zatvorenim prostorima.

Većina vrsta insekata koji žive u prirodi korisna su, no prema nekima potreban je poseban poseban oprez. Komarci, muhe, žohari, mravi, moljci, crvi, uši, stjenice i krpelji, samo su neki od njih, a susret s njima ne samo da može biti neugodan, nego mogu dovesti u opasnost ljudsko zdravlje putem prijenosa patogena, bakterija i gljivica.

Komarci spadaju u porodicu kukaca, koja obuhvaća čak 50 rodova i 33000 vrsti

Komarci su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro, odnosno tijekom noći, kada je izraženija vlažnost zraka i niža temperatura. Izuzetak tome je tigrasti komarac (Aedes albopictus), a koji bode tijekom čitavog dana i agresivniji.

Prirodna legla komaraca su nepresušene lokve, močvare, privremeno poplavljene površine. Pri sisanju krvi komarac unosi u čovjeka sekret u kome može biti i uzročnik bolesti, a ubod insekta ostavlja neugodnu “bubu” na koži koja podsjeća na opeklinu od koprive te svrbi.

Liječnica savjetuje kako tretirati ubod komarca i svježu ranu

Pomoć iz prirode

Kako bi eliminirali te neugodne simptome pomoć možemo potražiti i u prirodi. Prirodni ekstrakti paprene metvice i kamforovca, u obliku esencijalnog ulja, koriste se u razrijeđenoj formi u obliku obloga, gelova ili razrijeđeno u baznom ulju te se nanose na ubodno mjesto. Esencijalno ulje paprene metvice djeluje antibakterijski i antivirusno, ispoljava lokalni analgetički učinak, te smanjuje osjećaj svrbeža. Mentol dodatno hladi kožu te smiruje upalu. Esencijalno ulje kamforovca, bogato je kamforom, a kemotipizirana ulja mogu sadržavati i do 40% kamfora.

Ovo ulje djeluje analgetski te se koristi razrijeđeno u baznom ulju, npr maslinovom. U njezi oštećene kože, pa i od uboda komarca, nezaobilazna pomoć je i gel aloe vere. Osim za njegu kože, gel aloe vere koristi se za ubzrano zacjeljivanje manjih kožnih oštećenja. Od pomoći mogu biti i esencijalna ulja lavande i čajevca, koji snažno djeluju protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa te povoljno djeluju kod oštećenja kože. Lavanda je posebice indicirana kod upanih procesa na koži, alergijskih i infektivnih upala kože.

Grudi su vam obješene? Odmah prestanite raditi ove stvari!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo