Svi mi prolazimo neku vrstu životne krize. Za neke je to promjena mjesta boravka, prinova u obitelji, polazak djeteta u školu, bolest, smrt voljene osobe, gubitak radnog mjesta, nevjera …. Kriza je sastavni dio našeg života, dok je za neke osobe ona izvor kaosa i stanje osobnog meteža.

Temeljne vrijednosti i osobna percepcija definiraju krizna stanja

Psihološka zona sigurnosti je temeljna potreba većine osoba. Imati sigurnost koja se realizira kroz navike i rutine je neprocjenjiva vrijednost za mnoge. Imati sigurno radno mjesto, osigurana primanja, vlastiti dom, osobni automobil, stalnu vezu….. neke su od potreba kojima definiramo svakodnevne aktivnosti, kojima određujemo svoje navike i rutinske radnje. I onda se dogodi promjena, ostanemo bez doma, izgubimo posao, doživimo bračni brodolom, saznamo da imamo kroničnu bolest, izgubimo voljenu osobu odjednom iz stanja sigurnosti uronimo u stanje nesigurnosti, straha od sutrašnjice i nađemo se u stanju krize.

Na žalost sve se reakcije vezano uz krizu i kaos koji nastaje kao posljedica krize krije se u našoj percepciji. U pozadini naše percepcije nalazi se strah koji nam dodatno pojačava doživljaj krize i stvara dodatni osjećaj kaotičnog, nepremostivog stanja u kojem se nalazimo.

Kriza kao dar

Za svakog od nas krizna situacija ima druga mjerila i jačinu. Zamislite sljedeći scenariji osoba ostaje bez redovnih izvora prihoda, ono što joj je do jučer bila svakodnevna potreba danas je to luksuz. U navedenoj situaciji svako će od nas reagirati na svojstven način.

Zamislimo dvije osobe – osobu A i osobu B. Osoba A, će u gore navedenoj situaciji zbog krize u kojoj se našla i kaotičnog stanja gubiti životni kompas iz ruku iz minute u minutu, nepromišljeno će reagirati, donoseći nepromišljene i nagle odluke. Možda će se dodatno zaduživati, očajavati,okrivljavati sve oko sebe kako bi umanjila osjećaj gubitka. Osoba B, će prihvatiti situaciju u kojoj se zatekla jasno definiratiti mogućnost bez samo sažalijevanja i prebacivanja odgovornosti na druge. Osoba B će trenutačnu situaciju krize iskoristiti kao visokovrijednu životnu školu. Trenutačno će svakodnevne potrebe prilagoditi financijskoj situaciji u kojoj se nalazi. Za osobu B, kriza je dar kojim će na najbolji način iskoristiti osobne resurse. Samoosnaživanje i samopoticanje njezini su osobni alati kojima će doći do novih prilika za promjenom.

Kriza kao nesigurnost

Kriza koja se temelji na strahu i osjećaju trajnog gubitka psihološke sigurnost za neke je uistinu izvor kaosa i nepremostivog gubitka. Osjećaj nesigurnosti sputava osobu u akciji. Za druge ona je dar kojeg koriste kako bi mogli razviti osobne potencijale.

Kriza kao prekretnica

Kriza je uistinu svojevrsna prekretnica koju nam život donosi kada se najmanje nadamo i najmanje očekujemo. Kriza zbog nenadanog pogoršanja zdravstvenog stanja za većinu osoba životna je prekretnica koja će definirati životne prioritete i vrijednosti.

Transformacija se dešava kada svjesno i samovoljno odlučimo izroniti iz osjećaja apatije, straha i poraza kada donesemo odluku da se želimo pokrenuti pa makar se to zvao novi početak, novo ulaganje neovisno o okolnostima,kronološkoj dobi ili materijalnim mogućnostima. Kriza tada postaje nova životna prilika.

Kriza kao prirodna pojava

Kao što noć zamjenjuje dan, kao što nakon olujnog nevremena dolazi zatišje tako su i krize sastavnice života. Svaku životnu krizu trebamo prihvatiti jer život nije statičan proces on je dinamično stanje za koje ne možemo reći da je uvijek u skladu sa našim očekivanjima, trenutačnim potrebama i osobnim zaslugama. Kriza je dobar podsjetnik da stanje psihološke sigurnosti ima trajanje i vijek. Promjena će se desiti prije ili kasnije samo je pitanje vremena i okolnosti, budite pripravni na životne promijene i mudro iskoristite svaku priliku.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo