U prethodnim kolumnama dao sam pregled teorijskih temelja za pristup liječenju raka. Sljedeće kolumne bit će praktična primjena teorija koje se koriste diljem svijeta u vodećim klinikama i institutima.

Bez obzira bolujete li od raka ili ste rođak ili prijatelj oboljelog ili medicinski djelatnik kojeg zanima ovakav pristup, sudjelujući u aktivnostima koje ćemo opisati u sljedećih nekoliko kolumni naučit ćete razmišljati o bolesti na drugačiji način i naučit ćete kako možete utjecati na tijek bilo koje bolesti.

Najviše govorimo o psihološkim procesima koje primjenjujem u svom radu, naravno, uz fizičko liječenje, iako vjerujem da je medicina obuhvatila preusko područje usredotočivši se prvenstveno na fizičke simptome. Sve osobe oboljele od raka potičemo da od liječnika ili profesionalne zdravstvene ekipe za koje vjeruju da im je uistinu stalo do pacijenta zatraže najbolje medicinsko liječenje koje mogu pronaći. Zašto?

Ako pacijent osjeti da se liječnici prema njemu ponašaju sasvim neosobno, vjerujem da to može ometati liječenje. Ako se pacijent ne osjeća podržano, motivirano, čak i zadovoljno u ustanovi u kojoj se liječi, vjerujem da tada čak dolazi i do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Ako se mnogi uzroci poremećaja nalaze u emocijama zamislite događaj ili situaciju u kojoj ste se osjećali zadovoljno, sretno i podržano ili istovremeno događaj ili situaciju u kojoj ste osjećali nelagodu, strah i sumnju. U obje situacije tijelo pokreće potpuno različite biokemijske procese, a bolest koja se razvija samo je rezultat tih procesa. Razmislite o tome!!!

Važno je da pacijent liječenje shvaća kao saveznika ili prijatelja te da bude svjestan truda i vještine koji su uloženi u razvoj medicinskih terapija koje su nam trenutno dostupne. Jako je važno da pacijent ne odluči medicinsko liječenje zamijeniti nekim drugim tehnikama koje nisu istražene već da te tehnike koristi samo kao nadopunu liječenju. Malo je ljudi koji uspješno mogu okrenuti leđa desetljećima uvjetovanja i zamijeniti ga novootkrivenim idejama o vlastitoj sposobnosti utjecaja na tijek bolesti. Nema razloga suprotstavljati se nagomilanoj mudrosti medicinske zajednice, samo tim tehnikama treba dodati i emocionalni pristup.

Navodimo procese koji mogu pomoći u oporavku i održavanju zdravlja. Te tehnike sadrže pristup liječenju raka koji u obzir uzima cjelovitu osobu, njegovim emocionalnim usmjerenjem i problemima te njegovim uvjerenjima – a riječ je o bolesnikovoj sposobnosti oporavljanja i o njegovoj sposobnosti rješavanja emocionalnih problema. Tehnike su ustrojene tako da se odnose na sve dijelove sustava kako bi obnovile tjelesnu, mentalnu i emocionalnu ravnotežu tako da ozdravi cjelovita osoba.

Sudjelovanje u vlastitom zdravlju

Budući da svaki čovjek sudjeluje u svojoj bolesti ili zdravlju, prvi je korak odrediti način na koji su oni sudjelovali u pojavi vlastite bolesti. Taj se proces sastoji od zahtjeva da bolesnik identificira teške stresove koji su se dogodili u njegovu životu šest do osamnaest mjeseci prije postavljanja dijagnoze. Popis stresova koristi se kao temelj za otkrivanje uzorka bolesti. Cilj takvog ispitivanja nije u iskazivanju krivnje nego u identifikaciji postupaka koje treba promijeniti namjerava li pacijent živjeti ispunjenim i zdravim životom. Osvještavanje stresova oslobađa energiju kojom će se pacijent boriti protiv bolesti i živjeti bogatijim životom.

Privilegije bolesti

Živimo u kulturi koja ljude potiče na težak rad, a samopoštovanje se temelji na poslovnom uspjehu. Također naša kultura potiče ljude da potiskuju emocije, osobito tugu, žalost i bijes. U takvom društvu usmjerenom na ostvarenje dostignuća u kojem se ljude ne potiče da se u emocionalnom smislu brinu za sebe, bolest može imati veoma važnu funkciju.

Nakon što bolesnik dobije dijagnozu teške bolesti, od njega se očekuje da izražava emocije koje društvo prihvaća. Bolest je pacijentu prihvatljivo opravdanje da ne prihvaća stanovite obrasce koji su mu prije pojave bolesti izazivali ogroman stres. Uopćeno, sada se pacijent napokon može ponašati onako “kako želi” bez da bilo što potiskuje. To oslobađa energiju, a bolest je nedostatak ili potiskivanje energije.

Vizualni oporavak

Opuštanje i mentalne slike (tehnike psihoterapije i vizualizacije) izvrsne su za stvaranje i pojačavanje pacijentova uvjerenja u vlastitu sposobnost oporavka od raka.

Osim što otklanja stres iz organizma, mnogi pacijenti otkrivaju kako im se psihološka perspektiva mijenja kad se uspiju opustiti, jer im opuštenost omogućuje da se učinkovitije odnose prema svom životu i bolesti. Proces stvaranja mentalnih slika stvara pozitivne promjene u pacijentovom očekivanju i ujedno predstavlja sredstvo samootkrivanja u drugim područjima pacijentova života.

U sljedećoj kolumni ću iznijeti upute za proces opuštanja i mentalne vizualizacije koje će vam pomoći da naučite vizualizirati oporavak od raka i drugih bolesti. Pacijent ispituje simbole koji se javljaju u mentalnim slikama kao ključ za identificiranje uvjerenja koja bi mogla ometati oporavak. Također ćemo navesti primjere iskustava pacijenata i podučiti vas kako aktivno sudjelovati u vlastitom izlječenju.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo