Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Koje vrste masaže postoje i kako odabrati najbolju?

Masaža je drevno umijeće kojim uz pomoć ulja biljaka djeluje na tijelo i duh čovjeka te se uz pomoć miris i dodira dovodi u sklad tijelo i um.

Masaža je dijalog sa tijelom u kojem ga upoznajemo i razmjenjujemo informacije. Masaža je djelovanje na mišićno koštani sustav sa ciljem poticanja cirkulacije, eliminacije otpadnih tvari, poboljšanja kvalitete tkiva i funkcije. Masaža je ….

Zaista postoji niz tekstova kojima se opisuje što je masaža, čemu služi i kako djeluje.

Vrste masaža i zahvata

Postoji i niz naziva za vrste masaža kao i masažnih hvatova, ali za svakog je najvažnije da masaža ne bude neugodna i bolna već da pruži zadovoljstvo, relaksaciju ili terapiju.

Masaža malih beba

Krenimo od masaže malih beba. Svatko može postati vješt u masiranju bebe jer je dodir povezan sa nježnošću, sa izražavanjem ljubavi i sa željom da smiri, utješi ili uspava bebu. Bebe instinktivno odgovaraju na dodir pa je masaža majke ili oca dojenčetu izvrstan način produbljivanja prirodne povezanosti. Sve zdrave bebe imaju snažnu potrebu da budu milovane i grljene. Za ovu masažu ne postoji niti zadani zahvat niti redoslijed već je važno daje dijete udobno smješteno u toplom okruženju i da kretnje budu nježne. Gladite lagano sve dijelove tijela širokim pokretom ili vršcima prstiju , a prstie lagano trljajte. Ukratko mazite bebu i uživajte.

Masaža trudnica

Masaža trudnica je vrlo željena ali ne tako česta. Postoje ograničenja prema nekim simptomima pa ne treba nužno masirati svaku trudnicu. Ali ako je volite, nježna masaža u sjedećem ili ležećem položaju na boku će biti primljena sa zahvalnošću i donijeti opuštanje i zadovoljstvo. Malo masažnog ulja će pospješiti opuštanje i učiniti hvatove glađenja, laganog gnječenja mišića vrata , ramenog obruča, trljanja tabana i stopala, baš učinkovitim načinom da i ovaj doživljaj poveže dvije osobe. Ipak masažu trudnica koje imaju križobolju ili zakočenost područja vrata treba povjeriti stručnjaku koji će odabranim masažnim hvatom djelovati na dublje strukture i osloboditi blokade. Kod oteklina nogu potrebno je provesti limfnu drenažu nogu svakako ručno a ne aparaturno. Poziciju tijela i hvatove će stručnjak za ručnu limfnu drenažu odabrati prema statusu trudnice i kliničkoj slici.

Masaža za starije

Masaža za starije je vrlo poželjna metoda smanjenja ukočenosti, povećanja opće ili ciljane pokretljivosti i održavanje aktivnosti. Bit masaže je komunikacija i dijeljenje ugodne pomoći, povećanje oslabljene cirkulacije i eliminacija zastojnih oteklina. Ako nema ciljanog mišićno koštanog problema, kao što su zakočena koljena, leđa ili ramena, masaža se može provoditi ležeći ali i sjedeći na stolcu sa osloncem na naslon ili stol, te se blagim glađenjima , trljanjima i gnječenjima tkiva poboljšava cirkulacija. U sjedećem položaju na stolcu sa naslonom podignuta noga može biti cilj masaže stopala. Kosti stopala, ligamenti i koža izgubili su elasticitet i svako pritiskanje, trljanje sa ili bez kreme ili ulja pomaže obnavljanju bolje funkcije stopala a time i aktivnosti osobe.

Tijekom cijelog života možete uživati na masaži običnoj higijenskoj, sportskoj odmarajućoj ili pripremnoj, terapijskoj sa ciljem eliminacije boli ili oteklina ili oslobađanja ožiljaka ili povećanja opsega pokreta.

Masaža lica

Žene uživaju u masaži lica koja im popravlja tonus i održava elasticitet i lijep izgled. Parovi uživaju u emocionalnoj čuvstvenoj masaži koja ih povezuje i eliminira zapreke svakidašnjeg života. Sve tehnike ove masaže idu iz srca i u ugodnoj opuštajućoj okolini daju novi poticaj.

Masaža obavezno ide uz vježbanje bez obzira koja aktivnost se provodi: trčanje, teretana, ples ili plivanje. Svaka sportska aktivnost opterećuje specifično pojedine dijelove tijela, gomila mliječnu kiselinu, stvara umor i specijalnim masažnim tehnikama nužno je eliminirati štetne produkte i osvježiti tijelo. Ali sportaši se masiraju i pred natjecanja stimulirajućom masažom koja podiže tonus i priprema mišić za eksplozivnu reakciju. Tu vrstu masaže provode samo stručni fizioterapeuti kratkim intenzivnim tehnikama.

Masaža u uredu

Masaža u uredu je sve popularnija u korporacijskom svijetu. Zove se i masaža na brzinu ili masaža na stolcu. Na radnom mjestu u pauzi do pola sata na specijalnom kleećem stolcu naslonjeni naprijed bez skidanja odjeće oslobodit ćete se stresa. Educirani terapeut će mobilizirati tkivo od glave duž leđa i ruku te osposobiti osobu za daljnji uspješan mentalni ili fizički rad.

Samomasaža

I konačno samomasaža je svakodnevna mogućnost da si pomognemo otkloniti bol, oteklinu ili disfunkciju. Obavezno nakon udarca o neki predmet instinktivno rukom dodirnete udareni dio tijela i pokušate kružnim trljajućim ili dublje fokusirani pokretom osloboditi bol iz udarca, spriječiti podljev i olakšati kretnju. Osim ove hitne samomasaže redovito si možemo samomasirati stopala, sjedeći pred televizijom ili uz kamin. Nakon kupanja utrljavanjem hranjive kremeesto masiramo butine sjedne mišiće i potkoljenice ali i ruke. Osobito nakon izlaganja ruku erozivnim sredstvima za čišćenje pribjegavamo masaži šaka hranjivim zaštitnim kremama. Ujutro započnite dan pred ogledalom masažom lica i sa osmjehom ćete krenuti u dan.

Najvažnije je darovati masažu voljenoj osobi, sebi ili partneru , jer učinak tog poklona osjećaju svi. Masirana osoba se obraduje, opusti, pomladi, aktivira ili odmori i svima daruje svoju zahvalnost i ljubav.

Iskoristite veljaču mjesec ljubavi i darujete masaže.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo