Kako bi se slikovito reklo: „Imunološki sustav je vojska sastavljena od obrambenih stanica i čiji je zadatak obraniti tijelo od napadača.“

Svuda oko nas potencijalni su napadači na zdravlje našeg organizma koji se mogu nalaziti u velikim vrtićkim grupama, školama, poslovnim objektima a uzroke imati u produženom radnom vremenu, ulascima i izlasci između hladnih i toplih prostora, neuravnoteženoj i brzoj prehrani, nedovoljnim snom…

Što nama ljudima treba kako bi naš imunitet očuvao zdravlje našeg organizma?

Imunološki sustav je odgovoran za obranu od agensa koji uzrokuju bolesti.
Ljudski organizam je u stalnom kontaktu s bakterijama, virusima, izložen zračenju, kemikalijama, ako imunološki sustav ne može nadvladati ove agense, rezultira razvojem bolesti. Česte infekcije, pušenje, nedostatak sna, nepravilna prehrana, dugotrajna upotreba antibiotika, stres, izloženost slobodnim radikalima, težak fizički i mentalni rad mogu oštetiti imunitet. Ponekad imunološki sustav ne prepozna na vrijeme mikroorganizme i štetne radikale ili nema dovoljno snage da se bori s njima tada dolazi do bolesti. Toksične materije akumulirane u zraku, vodi, biljkama – skoro u svemu što nas okružuje, slabi naše obrambene sposobnosti, a oslabljen organizam teže podnosi ovakve uvjete života.

Koji su znaci oslabljenog imuniteta?

Ako patite od čestih prehlada (više od 4-6 puta godišnje) ili herpesa na usnama, i brzo se umarate – ovo mogu biti neki od znakova oslabljenog imuniteta. Ako želite zadržati dobro zdravlje onda je neophodno da se ojača imunološki sustav. Da bi organizam bio u stanju da se izbori s različitim bolestima neophodno je da mu pružimo neke od uvjeta, u vidu raznovrsne prehrane i urednih životnih navika (dovoljno sna, odmora, što manje stresa, prestanak pušenja, umjerena fizička aktivnost).

U nedostatku vitamina i minerala često dolazi do oslabljenog imuniteta

Smanjenje stresa i redovita fizička aktivnost pomažu u jačanju imunološkog sustava, a najveći učinak ima pravilna prehrana. Raznovrsna prehrana, koja uključuje puno voća i povrća (vitamini i antioksidanti), uvelike će pridonijeti učinkovitosti imunološkog sustava. Najveći neprijatelj imunološkog sustava u tijelu su slobodni radikali. Slobodni radikali oštećuju zdrave stanice i dovode do mutacija, što može dovesti do ozbiljnih bolesti poput raka. Međutim, neki od vitamina mogu zaštititi stanice od slobodnih radikala. Jedan od najjačih antioksidansa je vitamin C koji stimulira imunološki sustav neutraliziranjem učinka slobodnih radikala. Vitamin C se smatra jednim od najvažnijih za prevenciju nastanka bolesti i smanjenje oštećenja stanica kada je bolest već nastupila. Vitamin C se akumulira u bijelim krvnim stanicama (odgovornima za obranu organizma) i od tamo se troši po potrebi.

Kod pušača se smanjuje razina vitamina C jer se koristi za sprečavanje oštećenja uzrokovanih duhanom. Stoga se savjetuje da pušači povećavaju unos voća i povrća bogatih vitaminom C

Drugi važan antioksidans jest vitamin E koji usporava simptome starenja i jača stanice u tijelu koje se bore protiv infekcija. Ljudi koji konzumiraju hranu bogatu vitaminom E ili uzimaju dodatke prehrani, imaju dodatno oružje protiv bakterija i virusa. Dobri izvori vitamina E su biljna ulja i hrana od cjelovitog zrna pšenice. Karotenoidi su antioksidanti koji pomažu u jačanju imuniteta, koji utječu na proizvodnju limfocita, a limfociti su važni za borbu protiv infekcije. Najbolji izvor karotenoida su crveni, žuto i narančasto voće i povrće (mrkva, rajčica,bundeva). Imunološki sustav također dobiva snagu minerala potrebnih za stvaranje stanica u tijelu. Među njima, najvažniji za imunitet je cink, ima mogućnost povećanja broja obrambenih stanica – limfocita.

Brzi životni ritam kao i prehrambene navike svakodnevice jednostavno ne obuhvaćaju unos dovoljan za održavanje zdravlja. Natrijev askorbat oblik je jedini oblik vitamina C koji ljudski organizam može apsorbirati u najvećem mogućem obliku.

Neka vaša navika unosa vitamina C bude svakodnevna kao temelj dobrog i jakog imuniteta koji je podloga zdrave hladnije dane, stresnu svakodnevicu i vesele vrtićke i školske dane.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo