Ljubomora i ljutnja mogu pogoršati PMS - Ordinacija.hr

Od definiranja pojma “predmenstrualnog sindroma” (PMS) još tamo davne 1931. godine, eksperti se slažu oko činjenice da ovaj sindrom obuhvaća između 150 i 250 raznih simptoma sa samo jednom zajedničkom značajkom: niti jedan nije nikad do kraja objašnjen i dokazan, pa PMS i dalje ostaje velika fiziološka zagonetka.

Dodatna loša okolnost je i činjenica da niti načini liječenja nisu precizno definirani i ujednačeni, a o kojekakvim štetnim nuspojavama raznih lijekova da i ne govorimo.

PMS – Nikad riješena zagonetka

Jogiji su oduvijek smatrali PMS rezultatom poremećaja prirodnog sklada organizma, te viškom otrova u tijelu, pri čemu se otrovima smatraju i “mentalni toksini“ poput ljubomore, bijesa i mržnje, a također i osjećaj neuzvraćene ljubavi, susprezanje pokazivanja osjećaja, pretjerano žrtvovanje za obitelj uz nedostatak vremena za sebe itd.

Kao prevencija i terapija PMS-a, uz već uobičajene savjete zdrave prehrane, umjerenosti i prirodnog života, posebno se još savjetuje;

1. Redovito umjereno vježbanje ili barem svakodnevna šetnja, uz istovremeni prekid intenzivnih sportskih aktivnosti, posebno natjecateljskog karaktera s elementima stresa.

2. Izbjegavanje seksualnog odnosa, ali ne zbog glupe predrasude kako je žena “nečista u tim danima“, nego zbog potrebe održavanja mirnog ritma svih fizioloških tokova energije u tijelu.

3. Odmarati se, ali ne spavati tijekom dana, jer spavanje može usporiti krvotok i poremetiti ravnotežu tjelesnih sustava.

4. Smanjiti vanjske aktivnosti i povući se u sebe. Dani mjesečnice, smatraju jogiji, vrijeme je koje žena treba potpuno posvetiti sebi, fizički i mentalno, pa treba izbjegavati čak i razgovore koji bi je mogli uznemiriti.

Vježba: Trbušna torzija s podignutim potkoljenicama

Današnja vježba jedna je od onih koje umanjuju neugodnosti “onih dana“, a laka je i jednostavna za izvođenje. U početnom položaju  najprije se duboko udahne i malo zadrži dah. Zatim se uz dugi postupni izdisaj polako izdahne, a istovremeno potkoljenice spuste na lijevu stranu, a desno uho na nadlanice (pogled lijevo). S novim udisajem podižu se potkoljenice i glava, pa se sve, nakon kraćeg zadržavanja daha, nastavlja u drugu stranu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo