Kolumnisti i blogeri: Kad tijelo traži više

Malim životnim promjenama protiv velikog proljetnog umora

Foto: Shutterstock

Svako godišnje doba nosi svoje posebnosti, a proljeće poznati „proljetni umor“. Organizam se budi iz „zimskog sna“, navikava se na dulje dane, više sunčeve svjetlosti i nestalne promjene vremena.

Tijelo reagira na navedene promjene hormonalnim odgovorom – širenjem krvnih žila i padom krvnoga tlaka. Kao rezultat svega nastaju simptomi proljetnog umora. Ponavljajući umor koji ne nestaje ni nakon spavanja i odmora, nemogućnost koncentriranja, glavobolje i bol u zglobovima i mišićima simptomi s kojima se susrećemo svakog proljeća.  Dodatno, teža prehrana tijekom zimskih mjeseci, koja ne obiluje svježim voćem i povrćem, doprinosi osjećaju lošijeg raspoloženja, dekoncentraciji i nedostatku energije. Spomenuti simptomi onemogućavaju normalno obavljanje svakodnevnih obaveza, a ponekad mogu dovesti do povećane razdražljivosti pa čak i blage depresije.

Zahvaljujući jednostavnim savjetima i dodacima prehrani moguće je eliminirati proljetni umor i uživati u svemu lijepom što proljeće donosi

Tjelesna aktivnost vrlo je važna za sveopće zdravlje

Primjerice trčanje je sport koji prirodno u tijelu dovodi do povećane proizvodnje endorfina i serotonina (hormona sreće). Osim što ćete se osjećati bolje, vaše tijelo će također izgledati odlično. Pokušajte i s tehnikama opuštanja poput joge ili meditacije radi borbe protiv stresa i liječenja pozadinske depresije.

Prehranom protiv proljetne depresije

Prehrana bogata vitaminom C – proljeće donosi na tržnice konačno i šarenilo boja na svakodnevnom tanjuru. Zeleno lisnato povrće, paprika, bobičasto voće i agrumi obiluju vitaminom C, a jednostavno ih je pripremiti na različite načine. Iskoristite namirnice koje nam stižu i jedite barem pet serviranja svježeg voća i povrća na dan.

Riba – neka riba bude barem 2 puta tjedno na vašem tanjuru. Osim što ćete unijeti visokovrijedne bjelančevine, riba obiluje esencijalnim omega masnim kiselinama koje utječu i na našu kognitivnu funkciju.

SAMe dodatak prehrani – kada je organizam zadovoljio potrebe za unosom vitamina C i tjelesnim aktivnostima, potrebno je učiniti i nešto po pitanju bolje koncentracije i potencijalnog lošeg raspoloženja. Prisutnost S-adenozil-L-metionina pronađena je u svakoj živoj stanici u kojoj ima ulogu donora metilne skupine putem kojih  S-adenozil-L-metionin utječe na sintezu i inhibiciju hormona i neurotransmitera, a time i na dobro raspoloženje, osjećaj poletnosti i energičnosti.

Triptofan, aminokiselina koja se nalazi u plavoj ribi, mahunarkama, špinatu, jajima i sjemenkama se uz pomoć SAMe metabolizira u hidroksitriptofan, molekulu koja prethodi nastanku serotonina. Upravo je hormonalna ravnoteža ovih neurotransmitera ključna u osiguravanju dobrog općeg stanja i u vrijeme sezonskih promjena. SAMe nije moguće unijeti u organizam putem prehrane, već ga organizam mora sam sintetizirati. Upravo u toj sintezi najčešće leži problem, ona može biti prirodno usporena ili čak blokirana pod utjecajem pojedinih lijekova, te je njegova suplementacija jedini način da se on nadoknadi kako bi se poboljšale kognitivne funkcije, potaknulo proizvodnju hormona sreće i doskočilo kroničnom umoru. Njegova dodatna pozitivna karakteristika je da će, nakon što donira svoju metilnu skupinu i aktivira serotoninski put, otići u vašu jetru te pomoći u njenoj detoksifikaciji jer je on glavni prekursor za sintezu glutationa, glavnog staničnog antioksidansa. Dakle, osim što se uspješno borite s kroničnim umorom, bolje ste koncentrirani i raspoloženi, štitite i glavni „laboratorij“ organizma – jetru! Isto tako ima i protuupalno i analgetsko djelovanje te ćete njime smanjiti i razinu boli u zglobovima i mišićima, koji su isto tako simptomi kroničnog umora.

Vrijednost malih životnih promjena je velika, uvedite ih, budite zdravi i uživajte u sunčanim danima koje smo jedva dočekali!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo