Foto: Shutterstock

Osoba sam kojoj nedostaje strpljenja. Cijeli život sam sa strpljenjem bila na Vi, a onda su me životne situacije i škola života naučile da svakodnevno moram vježbati strpljenje i strpljivost. U današnje vrijeme biti strpljiva osoba je uistinu neprocjenjiv dar kojeg rijetki pojedinci posjeduju.

Što je strpljivost? 

Strpljivost je vrlina pojedinaca koji spremno i odvažno podnose životne okolnosti koje su teške i mučne. Strpljiv pojedinac je osoba koja može prihvatiti poteškoću i ima dovoljno hrabrosti i snage da se suoči s teškoćom. Koliko puta vam se dogodilo da prometne gužve budu izvor nestrpljenja pješaka i vozača, redovi na šalterima samo su neki od dokaza svakodnevnog nestrpljenja kojeg njegujemo jedni prema drugima. Nebrojno puta se dogodilo da smo zbog vlastitog nestrpljenja prekidali sugovornika riječima „skrati priču, kreni na stvar“… U doba informatizacije nestrpljivost pokazujemo prema svim pomagalima. Računalo je presporo, pećnica se sporo zagrijava, sve nam je presporo, a mi smo iz dana u dan sve ubrzaniji. Ako nastavimo ovako „galopirati“ kroz svakodnevicu izgubit ćemo strpljenje, postat ćemo civilizirano društvo nestrpljivih, zahtjevnih i agresivnih pojedinaca koji nemaju razumijevanja niti strpljenja za bilo što. Bezbroj je situacija koje svakodnevno dovode do razmirica i svađa zbog pomanjkanja strpljenja.

Strpljivost u životnim poteškoćama

Ne rađamo se strpljivi, zasigurno crte ličnosti određuju višu ili nižu razinu strpljenja

Biti strpljiv u životnim poteškoćama nije nimalo lako. Ponekad smo na izmaku strpljenja kada su  životne okolnost teške. Biti strpljiv sa šefom koji se ponaša kao diktator, biti strpljiv s adolescentom koji je inatljiv, biti strpljiv sa supružnikom koji je samovoljan i bahat, biti strpljiv u državi u kojoj ništa nije u skladu s obećanjima, svakodnevno od pojedinaca traži odricanje, samodisciplinu i ustrajnost.

Vježbanje strpljivosti

Ako se prisjetimo razdoblja odrastanja bilo je bezbroj je situacija u kojima su nas roditelji učili da budemo strpljivi. Svakodnevno smo slušali „strpi se, budi strpljiv“. Ponekad se upitam uče li današnja djeca o strpljivosti? Ako mladi roditelj želi ispuniti svaku želju svoga mališana, udovoljiti svakom prohtjevu, kakvu poruku šalje svome djetetu. Umjesto strpljivih pojedinaca odgajamo generacije potencijalno nestrpljivih i agresivnih osoba. Vježbati strpljenje nije nimalo lako. Ono traži od osobe svakodnevnu samoanalizu i kritičan odnos prema vlastitim reakcijama i načinu kako se nosimo sa svakodnevicom. Narodna izreka kaže:  “Tko se teško srdi, bolji je od junaka, i tko nad sobom vlada, bolji je od usvojitelja grada.” (Izreke 16,32)

Stoga raditi na sebi, kontrolirati srdžbu  i negativne emocija je jedan od načina kako da uvježbate strpljenje

I nemojte zaboraviti na onu narodnu izreku – strpljen-spašen. Bezbroj je situacija u kojima je strpljenje donijelo obilate plodove.  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo