Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Nismo fizički umorni koliko smo emocionalno iscrpljeni. Osjećate li se i vi tako?

Shutterstock

Sve više se žalimo na umor! No, nismo fizički umorni koliko smo emocionalno iscrpljeni.

Prema informacijama stručnjaka razdoblje prekomjernog stresa u radnom ili privatnom okružju mogu dovesti do stanja emocionalne iscrpljenosti.

Hoćete li ujutro ustati ili ostati u krevetu – to je vaš izbor! Kako pravilno birati u 2019.?

Koji su uzroci?

Uzroci emocionalne iscrpljenosti mogu biti brojni, a posebno se ističe prolongirani period stresa. Međusobno se razlikujemo, neki pojedinci su u mogućnosti podnijeti dugo razdoblje životnih poteškoća za razliku od drugih koji “pucaju po šavovima” zbog svakodnevnih poteškoća.

Psiholozi ističu neke od razloga kao što je: ekonomska kriza, razvod, smrt bliske osobe, gubitak posla, bolest, veliki broj obaveza, prekovremeni rad…

Kada je osoba preplavljena nekim od navedenih razloga i ako nema osobnih kapaciteta da se s istima nosi emocionalna iscrpljenost se nameće kao pravilo koje je teško izbjeći.

Zašto su neki stalno u ulozi žrtve i kako si pomoći?

Koji su simptomi?

Raspoloženje osobe je jedan od učestalih obilježja. Osobe mogu biti pesimistične i svaku novu situaciju proživljavati na neobičan način. Motivacija i radni elan može oscilirati do razine gubitka interesa za svakodnevnicu. Ljutnja koja je često bezrazložna može dovesti do apatije ,depresije i anksioznosti.

Prisutne su teškoće u razmišljanju i pamćenju. Poneki ostavljaju dojam zbunjene i zaboravljive osobe.

Brojna istraživanja upućuju da je kod emocionalno iscrpljenih osoba prisutan gubitak izvršnih funkcija koje uključuju pravodobno planiranje i organizaciju svakodnevnih dužnosti. Jedan od indikatora su i poteškoće sa spavanjem. Osobe se osjećaju fizički iscrpljene zbog pomanjkanja sna. Prisutne su i fizičke promjene. Gubitak apetita, glavobolje, probavne smetnje samo su neki od tjelesnih simptoma koje prati emocionalna iscrpljenost.

Metode pomoći

Ako ste osoba koja se prepoznaje u gore navedenom možda je pravi trenutak da „stanete na loptu“. Pokušajte definirati prioritete u svakodnevnici i odlučno se suprotstaviti zahtjevima svakodnevnice.

U pojedinim situacijama razgovor s bliskim osobama i traženje stručne pomoći jedan je od načina da pomognete sebi dok nije kasno.

Je li vam bračni partner postao cimer? U braku bez ljubavi nema sreće

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo