Promjena godišnjih doba za veliki broj žena i muškaraca je noćna mora.

Oskudni odjevni predmeti često pokažu sve ono što ne želimo da drugi vide. Promjene izazvane procesom starenja samo su neki od razloga koji nam stvaraju osjećaj da izgledamo očajno. Mediji nas svakodnevno uvjeravaju da moramo njegovati kult tijela. Socijalne mreže na kojima se koriste različiti filteri od nesavršene osobe stvaraju top model. Koji je razlog da se osjećamo nezadovoljno u vlastitom tijelu?

Zašto prihvaćamo tuđu, a opravdavamo svoju laž?

Negativna slika tijela

Većina žena nažalost ima negativnu sliku tijela. Prema definiciji Međunarodne udruge za prehranu slika tijela je percepcija osobe koja se temelji na sposobnosti pojedinca da percipira svoje fizičko ja kroz misli i osjećaje koji proizlaze iz te iste percepcije pojedinca.

Slika tijela na žalost nije jednodimenzionalni konstruktor, proizlazi od nekoliko aspekata. Naime, uz perceptivnu sliku tijela (kako ja vidim svoje tijelo) važno mjesto zauzima afektivna slika tijela, kako se ja osjećam u svom tijelu.

Uz navedeno, definiranje slike tijela pod utjecajem je kognitivnog doživljaja. Trenuci kada razmišljamo što bi mogli učiniti da naše tijelo bude privlačnije. U konačnici svako od nas stvara sliku tijela koja je rezultat kako vidimo, kako se osjećamo i što mislimo o svome tijelu.

10 znakova lošeg raspoloženja i kada potražiti stručnu pomoć

Ako imate pozitivnu sliku tijela, prihvaćate i poštujete svoje tijelo, a u protivnom poduzimate sve kako bi promijenili postojeću negativnu sliku.

U tri koraka do pozitivne slike tijela

Dr. W. S. Halsted tvrdi da postoje tri komponente koje su nezaobilazne za stvaranje pozitivne sliku tijela.

Osobe koje imaju nisko samopouzdanje imaju lošu sliku o sebi i često su uvjereni da ih drugi tako procjenjuju.

Pozitivan stav kojim prihvaćamo svoje snage i slabosti pomaže u oblikovanju pozitivne slike o vlastitom tijelu. Uz pozitivne stavove važno mjesto zauzimaju i negativni koji otežavaju stvaranje pozitivne slike o vlastitom tijelu.

Žene sklone perfekcionizmu teže stvaranju idealne slike tijela. Jedan od uljeza koji definira negativnu sliku tijela je potreba za uspoređivanjem. Društvena usporedba s promoviranim modelima savršenog ženskog tijela može uvelike narušti sliku o vlastitoj tjelesnosti.

Samokritičnost, dodatno može narušiti već postojeći lošu sliku o vlastitom tijelu. Uz navedeno, ako je narušena zdrava povezanost s našim mislima i osjećajima, poteškoće oko stvaranja pozitivne slike o vlastitom tijelu bit će neizbježne.

Zašto je ponekad dobro biti tužan i kako preusmjeriti tugu u zlatne prilike

Stvoriti pozitivnu sliku o svome tijelu nije nemoguće, može biti teško, ali je izvedivo. Kada dođete u napast izjaviti: “debela sam, nemam obline, puna sam bora”, hitno postavite pozitivne ciljeve usmjerene na zdravlje, a ne ciljeve usmjerene izričito na skidanje kilograma, peglanje bora, korekcije pojedinih dijelova tijela.

I ne zaboravite fotografije prelijepih žena često su samo rezultat najnevinije tehnologije u stvaranju lažnih slika iz kojih se kriju sasvim neke neatraktivne dame.

Znate li kako kontrolirati ljutnju? Evo nekoliko načina

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo